Είναι οριστικό: Σ’ έναν μήνα ο νέος ΕΝΦΙΑ

LIKE US ON FACEBOOK

Στην τελική ευθεία έχουμε μπει για τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Μέχρι 14 Ιουνίου θα υπογραφεί απ’ το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση για τις νέες τιμές ζώνης σ’ όλη τη χώρα.

Μπορεί βέβαια τον Ιούνιο να έχουμε μια πρώτη εικόνα, αλλά, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο νέος ΕΝΦΙΑ και πιο συγκεκριμένα τα εκκαθαριστικά του θα έρθουν τον Αύγουστο.

Tο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν τα φουσκωμένα σε αρκετές περιπτώσεις εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν πως το αργότερο έως τις 14 Ιουνίου θα έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, θα έχουν γίνει και οι όποιες διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, εφόσον χρειασθεί, προκειμένου να διασφαλισθεί ο ετήσιος στόχος είσπραξης εσόδων απ’ αυτήν την κατηγορία.

Τα στελέχη στο υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να εργάζονται προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο στόχος της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Τονίζεται πως οι νέες αντικειμενικές είναι προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης και θα τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις με τους δανειστές στο νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων που ξεκινά σήμερα, Τετάρτη.

Οι χαμένοι απ’ τις νέες αντικειμενικές αξίες

Οι χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ.

Στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αυξηθεί από 3,5% έως 21,6%, ενώ θα υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις που ο φόρος θα είναι υψηλότερος κατά 62%.

Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, με συνέπεια όλα να κρίνονται από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν τον χάρτη της αγοράς και το φορολογικό τοπίο, καθώς θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Διαβάστε ακόμα:

Τότε θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved