Βρήκε τους 80 βουλευτές ο Ζόραν Ζάεφ για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που είναι και η απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών απ΄τη Βουλή. Ξεκινά η συνεδρίαση, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής το αποτέλεσμα.

Έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, ο κ. Ζάεφ για τη συνταγματική αναθεώρηση και έτσι ξεκινά η συνεδρίαση για τη συνταγματική αναθεώρηση με την ψηφοφορία να ολοκληρώνεται το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τον ηγέτη του αλβανόφωνου BESA, Μπιλχάλ Κασάμι, όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του SDSM, Κονσταντίν Κονσταντίνοφ,

Κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος που κατέθεσε η Κυβέρνηση της χώρας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του SDSM αρνήθηκε επίσης, ότι ασκήθηκε πίεση σe βουλευτές να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν τους απειλεί».

Η συνεδρίασης της Ολομέλειας ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13.00 ώρα Ελλάδος, ωστόσο τελικά ξεκινά το απόγευμα και η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής.

Να σημειώσουμε πως σε δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ την Πέμπτη ανέφερε ότι «αυτό που ζητούσε το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκοότητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως “μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως “της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” και στα αγγλικά ως “Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia”.

Διαβάστε επίσης:

ΚΟ των ΑΝΕΛ: Οι υπουργοί αρνούνται ν’ αποχωρήσουν απ’ την Κυβέρνηση