Μετά τις πολλές αλλαγές, τα γράψε-σβήσε έχουμε το νέο σύστημα των Πανελλαδικών, το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Γενάρη. Ποιοι απαλλάσσονται από τις Πανελλήνιες και ποιοι θα τις δίνουν κανονικά.

Το νέο σύστημα των Πανελλαδικών παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, το οποίο κάνει έναν διαχωρισμός στις «πράσινες» σχολές και στις «κόκκινες».

Οι «πράσινες» σχολές θα είναι αυτές που έχουν την λιγότερη ζήτηση και οι υποψήφιοι θα μπορούν να μπουν χωρίς να δώσουν εξετάσεις, ενώ οι «κόκκινες» σχολές θα είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και εισαγωγή τους θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών

Το νέο σύστημα των Πανελλαδικών αν περάσει από τη Βουλή θα εφαρμοστεί τη χρονιά 2019- 2020, δηλαδή θα αφορούν όσους δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Οι κόκκινες και οι πράσινες σχολές του Κώστα Γαβρόγλου

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο νέο σύστημα των Πανελλαδικών, το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια.

Και έκανε λόγο για τις κόκκινες και πράσινες σχολές.

Στις σχολές με «κόκκινο» η εισαγωγή θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των Πανελλαδικών, καθώς στα συγκεκριμένα τμήματα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους.

Στις υπόλοιπες σχολές, αυτές με τη χαμηλότερη ζήτηση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να μπουν αναλόγως με τον βαθμό του απολυτηρίου.

Και όταν το κόκκινο γίνεται πράσινο; Φυσικά, το πόση ζήτηση έχει μια σχολή μπορεί να αλλάζει από τη μια χρονιά στην άλλη και γι’΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε πως «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία. Ειδικότερα η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.

Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Βέβαια ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται (για παράδειγμα ένας υποψήφιος μπορεί στην πορεία να αποκτήσει μεταπτυχιακό και να πάρει επιπλέον μόρια).

Διαβάστε επίσης:

Υπουργικό συμβούλιο για τον νόμο Κατσέλη και τις προσλήψεις στην εκπαίδευση

Photo: Ιωάννα Γκόλια