Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και ανατροπές, πέρασε ο ελληνικός εγκρίθηκε ο ελληνικός προϋπολογισμός απ’ την Κομισιόν με ένα μικρό αστεράκι. Τι ειπώθηκε για την ελάφρυνση του χρέους.

Την έγκριση έχει ο ελληνικός προϋπολογισμός απ’ την Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Επιτροπή. Παράλληλα, ενέκρινε την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα, εξασφαλίζει   τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Κομισιόν θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η ενεργοποίησή τους θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα δημοσιευτείς στις αρχές του επόμενου έτους.

Εκτός από τη μέτρια πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, η Κομισιόν επεσήμανε και τις συνθήκες δανεισμού στις αγορές, οι οποίες είναι ευάλωτες λόγω εξωτερικών παραγόντων. Για τον λόγο αυτό ζήτησε να γίνουν περισσότερα βήματα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή πρόσβαση στις αγορές.

Να σημειωθεί πως εκτός από την Ελλάδα για ακόμη 9 χώρες , ο προϋπολογισμός θεωρήθηκε συμβατός με το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής για τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων (ΣΔΠ), τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είναι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Διαβάστε τα θετικά μέτρα του πρώτο μεταμνημονιακού προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα Τετάρτη στην ελληνική Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Απορρίφθηκε ο Ιταλικός προϋπολογισμός απ’ την Κομισιόν