Εγκρίθηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση της ΠΓΔΜ, κάτι που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Ποια είναι η επόμενη μέρα σε Σκόπια και Αθήνα.

Εγκρίθηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση της ΠΓΔΜ, όπως προέκυψε από την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή της γειτονικής χώρας. Μετά τις πολύωρες καθυστερήσεις και τις πολλές αναβολές τελικά οι συνταγματικές αλλαγές πέρασαν από τη Βουλή των Σκοπίων κάτι που θα οδηγήσει σε αλλαγή στην ονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».

Πιο συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” με 81 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120 βουλευτών, όπως αναφέρει και το Reuters.

Οι 4 αλλαγές στο Σύνταγμα ήταν απαράβατος όρος για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Πλέον, αφού η Συμφωνία πέρασε απ΄τη Βουλή των Σκοπίων, με τον Ζάεφ να εξασφαλίζει και τους 80 βουλευτές και την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, η συμφωνία θα περάσει στην ελληνική Βουλή προς ψήφιση.

Πλέον, τα Σκόπια ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και έχει φτάσει η στιγμή για την Ελλάδα να αποφασίσει, μέσω της ψηφοφορίας στη Βουλή.

«Το VMRO-DPMNE γνωρίζει ότι δεν υπήρχε πιθανότητα για καλύτερη συμφωνία και χωρίς την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ΝΑΤΟ ούτε Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατά την τοποθέτησή του στο Κοινοβούλιο.

«Συγχαρητήρια. Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την συνταγματική αλλαγή και η συμφωνία των Πρεσπών έχει εφαρμοστεί πλήρως.  Η ιστορία θα θυμάται αυτή την ημέρα ως αυτή που αφαιρέσαμε το τελευταίο εμπόδιο για το πλήρες ευρωατλαντικό μας μέλλον», έγραψε στο twitter o Μπ. Οσμάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τα συγχαρητήρια στον Ζόραν Ζάεφ

O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ, τον οποίο και συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απ’ τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας έδωσε τα συγχαρητήριά του στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ το ΝATO υποστηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία αποτελεί σημαντική συμβολή για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Τα συγχαρητήριά του έστειλε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, κάνοντας λόγω για μια ιστορική συμφωνία που θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική για τη συμφιλίωση σε όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Το μήνυμα του Ζόραν Ζάεφ

«Συγχαίρω τους πολίτες και τους νομοθέτες για την ευθύνη που ανέλαβαν στις συνταγματικές αλλαγές και με την οποία ανοίξαμε από κοινού τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας». αναφέρει ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

Και συνεχίζει:

Την ίδια στιγμή, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg για τα συγχαρητήρια που μου έδωσε απόψε και συγχαίρει όλους τους πολίτες της χώρας μας για την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που ανοίγουν μπροστά μας

Αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, στις τροποποιήσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων η αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ αναφέρεται πως υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη αναμένεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο και ποια στάση θα κρατήσει τελικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ.

Διαβάστε αναλυτικά τις 4 αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ:

Αυτές είναι οι 4 αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ