Εγκρίθηκε η κατεδάφιση 49 «κόκκινων» σπιτιών, σύμφωνα με τον Σπίρτζη

LIKE US ON FACEBOOK

Εγκρίθηκε η κατεδάφιση 49 «κόκκινων» σπιτιών, σύμφωνα με τον Σπίρτζη, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με εκπροσώπους των πυρόπληκτων περιοχών στην ανατολική Αττική.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα με εκπροσώπους των πυρόπληκτων περιοχών της ανατολικής Αττικής, ενώ απάντησε και στις ερωτήσεις των κατοίκων.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι έχει εγκρίθηκε η κατεδάφιση 49 «κόκκινων» σπιτιών, ενώ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να δοθεί το «πράσινο φως» και για ακόμη 20 κτήρια.

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε και την απαλλαγή των κατοίκων από τον ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του κ. Σπίρτζη στις ερωτήσεις των κατοίκων της ανατολικής Αττικής:

Αναφορικά με τις μετρήσεις αέρα, εδάφους και νερού, το στέλεχος της κυβέρνησης απάντησε ότι «από το τέλος Αυγούστου έως και τον Φεβρουάριου θα γίνονται μετρήσεις από τον Δημόκριτο».

Για το θέμα του αμίαντου, ο ίδιος τόνισε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η συλλογή του και πρόκειται να ακολουθήσουν και οι σχετικές μετρήσεις. Την ίδια στιγμή, έχουν επιλεγεί 10 πιστοποιημένες εταιρίες με σκοπό να προχωρήσουν τις εργασίες.

Αναφερόμενος στις άδειες επισκευών, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι «αν κάποιος βιάζεται και θέλει να ξεκινήσει μόνος του τις επισκευές, τότε θα πάρει την άδεια από την υπηρεσία δόμησης και στη συνέχεια θα απευθυνθεί σε πιστοποιημένες εταιρίες. Προβλέπεται να πάρει την αποζημίωση των 300+250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα έχει περάσει για έλεγχο η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου. Για τα πράσινα σπίτια, μπορούν να βγαίνουν άδειες μικρής κλίμακας με τιμολόγιο. Όσοι έχουν ασφαλισμένα σπίτια και πάρουν αποζημίωση, το υπουργείο θα τους καλύψει τη διαφορά».

Σχετικά με τα επιδόματα και τις διαδικασίες καταβολής τους, κυρίως για τα «πράσινα» κτίρια με ζημιές, ανέφερε πως «δεν χρειάζεται χαρτί πυροσβεστικής, καθώς αρκεί το χαρτί του υπουργείου που εκτέλεσε τον έλεγχο. Όσο για τα επιδόματα οικοσκευής των 5.869,41 ευρώ και 586,94, το υπουργείο Εσωτερικών έχει προωθήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια στους δήμους, και πλέον η καταβολή τους εξαρτάται από αυτούς».

Για τα «κόκκινα» κτίρια, των οποίων την κατεδάφιση καθυστερούν οι ιδιοκτήτες, ο υπουργός τόνισε ότι «όλοι οι ιδιοκτήτες θα ειδοποιηθούν από το υπουργείο. Εάν αναλάβει ο ιδιοκτήτης, είναι υποχρεωμένος μέσα σε εύθετο χρόνο να έχει προχωρήσει στην κατεδάφιση».

Ερωτηθείς για τα υπό επισκευή κτίρια με αυθαίρετες κατασκευές, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι «αν πρόκειται για κίτρινα κτίρια, η άδεια επισκευής αφορά όλους τους χώρους – και αυτούς που είχαν νομιμοποιηθεί με σχετικούς νόμους. Όμως όσον αφορά τα κόκκινα, αυτά ξαναχτίζονται χωρίς τις αυθαιρεσίες».

Σχετικά με την ανάρτηση δασικών χαρτών, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ο δήμος Μαραθώνα δεν έχει υποβάλει ακόμα τις οικιστικές πυκνώσεις, ώστε να γίνει η ανάρτηση».

Για τα αντιπλημμυρικά έργα, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών τόνισε ότι «υπάρχουν δύο είδη: το πρώτο είναι με κορμοδέματα που θα δημοπρατηθούν από την αποκεντρωμένη διοίκηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μελετών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθούν. Το δεύτερο είδος είναι με την οριοθέτηση των ρεμάτων, όπως έχει ξεκινήσει για το μεγάλο ρέμα της Ραφήνας και για τα επτά της περιοχής του Μαραθώνα. Για τα τέσσερα ρέματα του Νέου Βουτζά θα συνδυαστεί η οριοθέτηση με την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Θα διανοιχτούν οι κατειλημμένοι κοινόχρηστοι χώροι, οι δρόμοι, καθώς και οι εκτάσεις που έχουν οικοπεδοποιηθεί σε πρανή ρεμάτων».

Τέλος, αναφορικά με το επίδομα περιβάλλοντος χώρου, διευκρίνισε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η υπουργική απόφαση και ότι αναμένεται αυτό να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Το ποσό του επιδόματος δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ενώ υπό εξέταση είναι και η αποζημίωση σε είδος (δέντρα, φυτά).

Διαβάστε ακόμη:

Λέκκας: Υπάρχουν τουλάχιστον 100 περιοχές στην Ελλάδα σαν το Μάτι

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved