Εγκρίθηκε η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ απ’ τη Βουλή με 153 ψήφους υπέρ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ακολούθησε και η ψηφοφορία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το σχέδιο νόμου του υπουργείο Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας εγκρίθηκε με 153 ψήφους.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 294 βουλευτών,  153 υπερψήφισαν, 140 καταψήφισαν και ένας δήλωσε παρών. Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παρέμεινε η ίδια σε σχέση με αυτή που δημιουργήθηκε στην ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα οι 8 επιπλέον βουλευτές που ψήφισαν θετικά ήταν οι : Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς.

Παρών, τέλος, ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γρηγόρης Ψαριανός.

Επίσης, καταγράφηκαν έξι απόντες, μεταξύ των οποίων οι κκ Βενιζέλος, Παπαθεοδώρου και η κυρία Χριστοφιλοπούλου, οι οποίοι όμως έστειλαν επιστολή που εκφράζει πρόθεση ψήφου.

Τα τέσσερα βήματα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ:

  1.  Επικύρωση της Συμφωνίας από όλα τα κράτη μέλη
  2.  Επίσημη πρόσκληση για μέλος
  3. Η ΠΓΔΜ να αποδεχτεί το Σύμφωνο της Ουάσιγκτον
  4. Επίσημη υποδοχή

Τα βήματα, τα οποία μεσολαβούν μέχρι πλήρη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το πρακτορείο Meta. Σύμφωνα με το ίδιο, η ΠΓΔΜ θα συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις και σε όλα τα όργανα της Συμμαχίας με την ιδιότητα της «προσκεκλημένης χώρας», αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Παραιτήθηκε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας έγινε γνωστή και η παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου απ΄τους ΑΝΕΛ, ενώ είχε προηγηθεί η διαγραφή του από το κόμμα από τον Πάνο Καμμένο.

Την θέση του κ. Παπαχριστόπουλου καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Μετά από αυτήν την διαγραφή-παραίτηση φαίνεται πως διαλύεται η ΚΟ των ΑΝΕΛ, ενώ δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Διαβάστε την ομιλία του Τσίπρα στη Βουλή:

Τσίπρας: Καλωσορίζω τη Βόρεια Μακεδονία και είμαι περήφανος

Credits: ORESTIS PANAGIOTOU/EPA-EFE/REX