Έγινε η πρώτη δοκιμή της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112 (Photos)

LIKE US ON FACEBOOK

Η πρώτη δοκιμή της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112 είναι γεγονός. Έγινε την Παρασκευή και το μήνυμα συνοδευόταν με σειρήνα και σχετικό ηχητικό μήνυμα το οποίο προειδοποιούσε για ακραία φαινόμενα.

Η πιλοτική δοκιμή του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, στο κέντρο του 112 βρέθηκαν τεχνικοί από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ενώ και ο νέος υπουργός, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης είχε προγραμματίσει να δώσει το «παρών».

Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής άσκηση ειδοποίησης μέσω του 112, ορισμένοι έλαβαν στο κινητό τους, σχετική προειδοποίηση με την επισήμανση ότι επρόκειτο για «δοκιμαστική εκπομπή μηνύματος κυψέλης».

Πώς λειτουργεί ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112;

Οι δύο τρόποι λειτουργίας:

  • Ο πρώτος τρόπος λειτουργίας είναθ μέσω κλήσης με την οποία οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εντοπίζει το γεωγραφικό τους στίγμα, δηλαδή πού ακριβώς βρίσκονται και κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς. Οι κλήσεις προς το 112 μπορούν να γίνουν από οποιοδήποτε τηλέφωνο, κινητό ή σταθερό, με ή χωρίς κάρτα SIM, ακόμη κι αν βρίσκεται εκτός δικτύου.
  • Ο δεύτερος τρόπος έχει ως εξής: Μέσα από το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών, το κέντρο του 112 μπορεί να στείλει ειδοποίηση για κίνδυνο σε πολίτες που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, καλώντας τους παραλήπτες να εγκαταλείψουν άμεσα το σημείο. Η ειδοποίηση γίνεται μέσω αποστολής SMS σε κινητά τηλέφωνα ή μέσω ηχητικών μηνυμάτων σε σταθερά τηλέφωνα. Η ειδοποίηση αποστέλλεται σε συγκεκριμένη περιοχή που υποδεικνύεται από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται ότι το κόστος του προγράμματος, ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2 έχουν εκταμιευθεί και τα υπόλοιπα θα δοθούν με την παραλαβή του. Ανάδοχος εταιρείας είναι ο ΟΤΕ και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved