Τέθηκε σε λειτουργία η online εφαρμογή του ΕΦΚΑ μέσω της οποίας οι συνταξιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά τους.

Η αίτηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων μπορεί να γίνεται πλέον online μ’ ένα κλικ. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως αφορά τις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη (αναδρομικά).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

Η online εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Κυρίαρχος προσανατολισμός του φορέα παραμένει η συνεχής και διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών του προς τους πολίτες και η απλούστευση των διαδικασιών.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, σημείωσε πως οι μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπήρχαν, έχουν κριθεί από το ΣτΕ.

Θα ήταν εγκληματικό να φέρει κάποιος τα συνοδά μέτρα της ύφεσης και της καταστροφής στην παρούσα χρονική στιγμή που πάμε σε μία άλλη βάση ανάπτυξης την οικονομία και έχουμε τα πρώτα δείγματα να χαράξουμε αυτήν την αναπτυξιακή πορεία

Ο ίδιος τόνισε ότι το ΣτΕ αποφάνθηκε στην πιλοτική δίκη ότι η απόφαση δεν θα ισχύσει για όλους τους αιτούντες. «Θα ισχύσει μόνο για όσες αγωγές είχαν ασκηθεί έως τότε. Για όσες ασκηθούν από κει και πέρα, θα είναι χωρίς αναδρομική ισχύ. Ο ν. 4387/16 συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ. Να μην υπάρχουν οριζόντιες περικοπές. Δεν είναι ίδια η βάση των αγωγών. Πρέπει να κρίνουν επί της νέας βάσης υπολογισμού των συντάξεων που είναι ανταποδοτικές και αναλογικές».

Ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε, τέλος, πως δεν υπάρχει περίπτωση απόφαση που θα κριθεί από το ΣτΕ για όλους, η Κυβέρνηση να μην την εφαρμόσει.

Εδώ, όμως, δεν μιλάμε για το ίδιο θέμα. Το ΣτΕ έλαβε υπόψη του αυτό που είχε ήδη κάνει δεκτό. Ότι, δηλαδή, δεν μπορεί η απόφασή του να επιφέρει τέτοιο δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος που θα έθετε σε εκτροχιασμό την οικονομία της χώρας. Επειδή το δημόσιο συμφέρον είναι άξιο προστασίας περισσότερο από το ατομικό, το οποίο, ακόμη κι αν θίγεται, δεν υπερτερεί του γενικού δημόσιου συμφέροντος. Έλαβε αυτήν την απόφαση, διότι υπολόγιζε ότι το κόστος δεν θα ήταν υπέρμετρα υψηλό. Διότι, αν ήταν τέτοιο που δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν ούτε εκείνοι που κερδίζουν, θα κατέρρεε το σύστημα. Επομένως, μην παρασύρουν τους συνταξιούχους σε μία διαδικασία η οποία θα είναι κοστοβόρα για τον κόσμο και κερδοφόρα για τους λίγους που εμφανίζονται ως δικηγόροι– εργατολόγοι, εσχάτως, ειδικοί επί του ασφαλιστικού

Διαβάστε ακόμα:

Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν περικοπές δώρων- συντάξεων

Photo: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ