«Εδώ κόσμος πεθαίνει και εμείς ασχολούμαστε με μικρότητες», είναι μία ατάκα που μου είπε ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο και με έβαλε σε σκέψεις. Αυθόρμητα μου ήρθε στο μυαλό και η Kourtney Kardashian που είχε πει ακριβώς το ίδιο στην Kim Kardashian πριν μερικά χρόνια επειδή έκλαιγε που έχασε ένα διαμαντένιο σκουλαρίκι. Αν κάτσεις και το σκεφτείς δεν υπάρχει πιο εύκολη ατάκα για να συνέλθεις όταν καταπιάνεσαι με μικρολεπτομέρειες και να επανέλθεις στην πραγματικότητα.

Kim Kardashian GIF - Find & Share on GIPHY

 

Και θα μου πεις γιατί στο λέω αυτό και θα έχεις δίκιο. Αν παρακολούθησες το χθεσινό επεισόδιο του GNTM ίσως να το σκέφτηκες και εσύ, ίσως να το κουβέντιασες με διαφορετικές λέξεις με τους φίλους σου, ίσως να προβληματίστηκες και εσύ λίγο μαζί μου. Μπορεί και όχι…

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως! Το επεισόδιο της Δευτέρας 14/10 ήταν η στιγμή των makeover των διαγωνιζόμενων. Με απλά λόγια ήταν το επεισόδιο όπου ταλαντούχοι κομμωτές και hair colorists αναλαμβάνουν να αλλάξουν τα μαλλιά των κοριτσιών. Αυτό το επεισόδιο έκανε αρκετά υψηλή τηλεθέαση, πιο συγκεκριμένα, 19,8% στο γενικό κοινό και 26,6% στο δυναμικό κοινό. Τόσοι άνθρωποι στήθηκαν μπροστά στους τηλεοπτικούς τους δέκτες και χάζεψαν με 20 κοριτσάκια -wannabe μοντέλα- να κλαίνε, με λυγμούς, να θρηνούν το χαμένο μήκος ή το χρώμα που θα αλλάξει. Reality με τα όλα του. Ας και μην κοροϊδευόμαστε, όλοι ξέραμε ότι αυτό θα συμβεί, το έχουμε δει σε όλα τα next top models, γνωρίζουμε ότι οι συμμετέχουσες θα αλλάξουν μήκος και χρώμα στα μαλλιά τους, το γνωρίζουν και εκείνες πριν υπογράψουν το συμβόλαιο και μπουν εθελοντικά έγκλειστες σ’ ένα σπίτι με κάμερες. Αλλά παρ’ όλα αυτά όταν φτάνει η στιγμή ζουν εφιαλτικές στιγμές. Θρηνούν τα μαλλιά τους.

Σ αυτό το σημείο θέλω να υπογραμμίσω κάτι, δεν είμαι καμία άπονη, ξέρω απόλυτα τι θα πει να αποχωρίζεσαι τα μαλλάκια σου, τα οποία έχεις μακρύνει με κόπο και βάσανα.

Μάθε περισσότερα για την δωρεά μαλλιών

Εδώ κόσμος πεθαίνει και εμείς ασχολούμαστε με μικρότητες…

Πάμε πάλι στο θέμα μας, όμως, αυτά τα 20 κορίτσια έκλαψαν με λυγμούς, χάρισαν υψηλή τηλεθέαση στο κανάλι και η ζωή μας προχώρησε. Την ίδια στιγμή κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν αφιέρωσε πάνω από 15 δευτερόλεπτα για να αναφέρει ότι στην Βόρεια Συρία γυναίκες κλαίνε επίσης με λυγμούς. Όχι για τρίχες, όμως, αλλά γιατί χάνουν την οικογένεια τους, την περιουσία τους, το παρελθόν τους και το μέλλον τους. Αλλά το συγκεκριμένο θέμα δεν φέρνει τηλεθέαση, δεν φέρνει χορηγούς, δεν θα ασχοληθεί κανείς για το τι τηλεθέαση έκανε η προβολή αυτού του θέματος. Και το βασικότερο; Ίσως όταν θα προβληθεί αυτό το θέμα μετά να μην μπορέσουμε με την ίδια ευκολία να συνεχίσουμε την ζωή μας, οπότε δεν θα μπούμε στην διαδικασία…

Η αλήθεια, όμως, είναι πώς «Εδώ κόσμος πεθαίνει και εμείς ασχολούμαστε με μικρότητες». Την στιγμή που δεν θα έπρεπε! Και ακόμα και όταν ασχολούμαστε με μικρότητες δεν το κάνουμε καν με τον σωστό τρόπο! Πόσοι από εμάς θυμόμαστε ότι κάποια από τα κορίτσια του GNTM χάρισαν τα μαλλιά τους στο Άλμα ζωής; Ας μετρηθούμε, είμαστε λίγοι, γιατί επιλέξανε/επιλέξαμε να δούμε πώς έκλαιγε η Σουζάνα που της έκοψαν 1 εκατοστό από το μαλλί της και της το έβαψαν ξανθό. Γιατί αυτό πουλάει! Δεν πουλάει ο βομβαρδισμός των γειτονιών της Β. Συρίας, την ώρα που οι μανάδες εγκαταλείπουν το σπίτι για να βρουν ψωμί για τις οικογένειές τους. Ή η έκρηξη μιας χειροβομβίδας του ΝΑΤΟ η οποία σκίζει την κνήμη της 7χρονης Σάρας και σκοτώνει τον 12χρονο αδερφό της, Μοχάμεντ.

Για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, ναι είναι πολύ δύσκολο να μπεις στην διαδικασία να σκεφτείς, να αναρωτηθείς, να προβληματιστείς για θέματα που είναι τόσο σοβαρά. Σε κάνει να παγώνεις ένα τέτοιο ζήτημα και να νιώθεις μικρός, σε βάζει σε μία θέση όπου αναρωτιέσαι πώς μπορείς εσύ να βοηθήσεις, να γίνεις μέρος του προβλήματος και να βρεις λύσεις αλλά δεν είναι μόνο ο πόλεμος στην Συρία, είναι όλα τα μεγάλα σοβαρά θέματα που αποφασίζεις-αποφασίζουν να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Δεν θα μακρηγορήσω, σκέψου μόνο πόσες εβδομάδες χρειάστηκαν για να ενημερωθούμε ότι καίγεται ο Αμαζόνιος… για να δούμε δηλαδή με τα μάτια μας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Και τώρα σκέψου σε τι θέση στην σκαλέτα των ειδήσεων όλων των καναλιών έπαιξε αυτό το θέμα, πόση ώρα του αφιέρωσαν. Και μετά συλλογίσου πόση ώρα κατανάλωσες εσύ με τους οικείους σου να το συζητάς, να προβληματίζεσαι, να προσπαθείς να βρεις λύσεις ώστε να βοηθήσεις στο να μειωθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος. Γιατί στον πόλεμο της Συρίας μπορεί όντως εσύ και εγώ σαν μονάδες να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι που να φέρει άμεσα αποτελέσματα, στην καταστροφή του πλανήτη μας, όμως, μπορούμε. Το θέμα είναι να έχουμε την όρεξη να ασχοληθούμε.

GNTM VS Πόλεμος στην Συρία

Μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τα θέματα που έχουν πραγματική αξία; Να κλείσουμε την τηλεόραση και να ανοίξουμε το κουρτινάκι, να δούμε τι συμβαίνει στην γειτονιά μας; Να μιλήσουμε για τα πράγματα που έχουν πραγματική αξία; Να κοιτάξουμε στα μάτια ανθρώπους που κλαίνε για πράγματα που έχουν αξία και όχι τρίχες; Να προβληματιστούμε για το τι συμβαίνει στον αληθινό κόσμο; Να χύσουμε μελάνια και να καταναλώσουμε gigabytes σε θέματα που έχουν πραγματική αξία; Μήπως ήρθε η στιγμή να κλικάρουμε περισσότερο το άρθρο «Επιστολή απ’ τις γυναίκες της Βόρειας Συρίας προς όλες τις γυναίκες του κόσμου» από το άρθρο «GNTM Makeover: Άλλες το ξύρισαν…. κι άλλες έμειναν ίδιες» ;

Μήπως να σταματήσουμε να δεχόμαστε να μας ταΐζουν τρίχες;


Αυτή είναι η δική μου οπτική γωνία… θα χαρώ να ακούσω την δική σου και γι αυτό τα social media μου είναι στη διάθεσή σου.

@eva_manolaraki  @Eva Manolaraki