Δύο πλοία στέλνει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία συνεχίζει τις προκλητικές της κινήσεις. Η αντίδραση της Άγκυρας στην πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς την Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκιά στέλνει εντός της κυπριακής ΑΟΖ εκτός απ’ το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros και το γεωτρύπανο Fatih. Αναφορικά με το Barbaros, αυτό στέλνεται νότια της Λεμεσού, σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που η Λευκωσία ήδη πραγματοποιεί έρευνες.

Η Τουρκία με τη Navtex 549/19 που εξέδωσε, ενημέρωσε για την πραγματοποίηση των σεισμογραφικών ερευνών με το Barbaros στην περιοχή έως και τις 31 Ιουλίου του 2019.

Μία μέρα μετά, η Άγκυρα σε ανακοίνωσή της εξέδωσε δεύτερη Navtex, η οποία αφορά τις γεωτρήσεις του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih» (Πορθητής). Το πλοίο θα συνοδεύουν τρία πλοία υποστήριξης στο θαλάσσιο χώρο 80 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου. Η συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνει και τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ οι γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να κρατήσουν μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας και στην πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς την Κύπρο, για τη συμμετοχή της στην τελετή παράδοσης του διοικητή του αρχηγείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε ανακοίνωσή της η Άγκυρα αναφέρει ότι αποφάσισε να μη συμμετάσχουν οι εκπρόσωποί της στη συγκεκριμένη τελετή.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την πρόσκληση, χαρακτηρίζοντας την «απερίσκεπτη πράξη». Στην ίδια ανακοίνωση, η Άγκυρα αναφέρει ακόμη ότι η Κύπρος «δεν έχει θέση σε μια τέτοια τελετή, αφού δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Αυστηρό μήνυμα Μογκερίνι προς Άγκυρα

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε η Ύπατης Εκπρόσωπος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, σχετικά με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Πάφου.

Ειδικότερα, η κ. Μογκερίνι εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», ενώ πρόσθεσε επίσης ότι:

Τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα  τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια

Η ίδια μάλιστα προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. «θα απαντήσει κατάλληλα και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδίκασε την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», ενώ την ίδια στιγμή χαιρετίζει και «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει υπενθυμίζοντας στην Τουρκία το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ:

Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες

Διαβάστε ακόμη:

Η Τουρκία μετά το Barbaros στέλνει γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ