Πού οδηγεί ο Ερντογάν την Τουρκία και γιατί τον στηρίζουν οι Τούρκοι, αναφέρει μεταξύ άλλων ο ισλαμολόγος Ούντο Στάινμπαχ σε δηλώσεις του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας απέσυρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί η χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως αναφέρει η  DW αντικαθίσταται από ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Σύμφωνα μ΄αυτό τον νόμο, που αναμένεται σύντομα να υιοθετηθεί, θεσμοθετείται στην πραγματικότητα ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και εδραιώνεται ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης του σουλτάνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ισλαμολόγος Ούντο Στάινμπαχ σε δηλώσεις του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ανέφερε ότι: «Από το νομοσχέδιο γνωρίζουμε ήδη ότι ουσιαστικά κατοχυρώνονται νομικά τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι πρότινος κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην πραγματικότητα κατοχυρώνεται η δίωξη των πολιτών, η καταπίεση, ο περιορισμός του δικαιώματος στη διαδήλωση, όλα αυτά δηλαδή που επικρίναμε τα δυο τελευταία χρόνια», ενώ προσθέτει επίσης:

Έτσι κατοχυρώνεται και ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης και αναρωτιόμαστε προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθεί η Τουρκία, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν, γιατί ήθελε ανέκαθεν να συγκεντρώσει πάνω του όλες τις εξουσίες; Πού θα οδηγήσει την Τουρκία; Πάντως όχι προς τη δημοκρατία

Αναφορικά με το γιατί τον στηρίζουν οι Τούρκοι πολίτες, ο Ούντο Στάινμπαχ τονίζει ότι «οι εκλογικές διαδικασίες ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες. Ο Ερντογάν έχει τη στήριξη των μισών Τούρκων. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί τον στηρίζει αυτό το 50% της κοινής γνώμης; Γεγονός είναι ότι πολλοί δεν αντελήφθησαν καν ότι υπήρξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν τους αφορά. Αφορά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι:

Η πλειονότητα συνεχίζει να στηρίζει τον άνθρωπο που, όπως πιστεύουν, τολμά και τα βάζει με τη Δύση και που δηλώνει ότι θέλει να την ξεπεράσει οικονομικά. Υπάρχει ένα όραμα μιας ανεπτυγμένης, ισχυρής Τουρκίας και πολλοί Τούρκοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν ενσαρκώνει ακριβώς αυτό

Εκτός απ΄όλα τα αρνητικά της νέας κυβέρνησης Ερντογάν, ο Στάινμπαχ επισημαίνει ότι υπάρχουν και μερικά θετικά στοιχεία: «Φυσικά. Ένα από αυτά είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Η γέφυρα πάνω από το Βόσπορο, το τούνελ και πολλά άλλα μεγάλα πρότζεκτ. Ενδεχομένως άλλες κυβερνήσεις να μην τα είχαν καταφέρει. Έτσι δικαιολόγησε βέβαια και τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησής του, λέγοντας επανειλημμένως ότι η δημοκρατία δεν τα καταφέρνει και ότι πρέπει να παρέμβει στη διοίκηση για να γίνουν όλα πιο γρήγορα».

Διαβάστε επίσης:

WSJ: Η πολιτική της Τουρκίας προωθεί τη φιλία Ελλάδας και Ισραήλ

Photo: Reuters