Δραματική αύξηση των νεκρών λόγω γρίπης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

Δραματική η αύξηση των νεκρών λόγω γρίπης, καθώς ο αριθμός έχεις φτάσει στους 91, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα, 17 θύματα του ιού σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, Πέμπτη, το ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι το 97% εκ των θανάσιμων περιστατικών είχαν προσβληθεί από γρίπη τύπου Α και κυρίως από το γνωστό πανδημικό στέλεχος Η1Ν1.

Στα εργαστήρια αναφοράς της γρίπης, την εβδομάδα 18 με 24 Φεβρουαρίου, ελέγχθηκαν 287 κλινικά δείγματα από όλα τα νοσοκομεία, με τα 103 εξ αυτών (το 35,9%) να είναι θετικά για ιούς γρίπης.

Το συντριπτικό ποσοστό του 97,1% (100 κρούσματα από τα 103 θετικά) ήταν τύπου Α και μόλις τα το 2,9% (3 κρούσματα) ήταν τύπου Β.

Τα 79 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 15 (19%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 64 (81%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 και καταγράφηκαν 316 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 305 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.

Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 46 (15%).

Πολλά άτομα ακόμη νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, ενώ τα εμβόλια από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν διατεθεί σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην επίσημη έκθεσή του, η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη ενώ ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης απ’ τη γρίπη, ειδικά για τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ την τελευταία εβδομάδα καταγραφής (18 με 24 Φεβρουαρίου) τα περιστατικά που εμφάνισαν γριπώδη συνδρομή ήταν μειωμένα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα (10-17/02).

Δυστυχώς, η γρίπη έχει στερήσει τις ζωές πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα, καθώς συνολικά  από το 2009 μέχρι σήμερα το σύνολο των θυμάτων της γρίπης ανέρχεται σε 1.128.

Διαβάστε τις συμβουλές για τη γρίπη απ’ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Τι ισχύει για τις απουσίες μαθητών λόγω γρίπης; Πότε θα σβήνονται;

Photo: sfcdcp.org