Ολοκληρώθηκε η συνάντηση και οι κοινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, Erdogan. Τεταμένο το κλίμα και αιχμές σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης. Σε διαφορετικό κλίμα η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Recep Tayyip Erdoğan, με μια συνομιλία που διήρκεσε 45 λεπτά, ξεφεύγοντας απ’ το πρωτόκολλο.

Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε έντονα στην επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης και είχε μάλιστα απάντηση απ’ τον Προκόπη Παυλόπουλο. Συγκεκριμένα, ο ΠτΔ δήλωσε πως αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσει με την Κυβέρνηση και όχι με τον ίδιο ενώ ο κ. Erdogan ανταπάντησε πως «αν δεν υπήρχε αναφορά από εσάς, θα τα συζητούσα με τον κύριο Τσίπρα. Όπως και να συμβαίνει όμως, τα συζητήσαμε εσείς από το μέρος της Ελλάδας κι εγώ από το μέρος της Τουρκίας».

Όταν μάλιστα, ο Προκόπης Παυλόπουλος του είπε πως δεν είναι εκτελεστικός Πρόεδρος ώστε να συζητάει γι’ αυτά τα ζητήματα τότε ο Τούρκος Πρόεδρος του απάντησε -με έντονο ύφος- πως και ο ίδιος δεν είναι καθηγητής Νομικής αλλά ξέρει πολύ καλά το πολιτικό δίκαιο.

Ήπιο το κλίμα στις κοινές δηλώσεις Τσίπρα- Erdogan

Σε διαφορετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνομιλία του Προέδρου της Τουρκίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού σε σχέση με την επικοινωνία που είχε ο Erdogan με τον Π. Παυλόπουλο νωρίτερα.

Αλέξης Τσίπρας με Erdogan

«Ως μηχανικός πιστεύω στις γέφυρες, οι γέφυρες θέλουν σταθερά θεμέλια. Πρέπει να υπάρχουν συγκλίσεις και σεβασμός στην άλλη άποψη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Erdogan τόνισε ότι «πρέπει να πιστέψουμε σε κάτι, το ποτήρι είναι μισογεμάτο και πρέπει να παραβλέψουμε το άδειο κομμάτι».

«Έχουμε κοινά,» είπε σε πιο ήρεμο και ευχάριστο κλίμα. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε τους ομογενείς για ακόμα μία φορά, τόνισε ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα πρέπει να επαναληφθούν και σημείωσε ότι δεν εποφθαλμιούν τα Ελληνικά εδάφη.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας λόγω της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, T. Erdogan στην Αθήνα. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί σταθμοί του μετρό. Τροποποιήσεις και στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας θα είναι σε ισχύ όλο το διήμερο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου. 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, ειδικά στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ενώ κατά πληροφορίες στην Αθήνα έχουν καταφθάσει και Τούρκοι ειδικοί πράκτορες, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ασφάλεια του T. Erdogan. Για τις μετακινήσεις του στην Αθήνα έχουν έρθει τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες απ’ τις 6 το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας. Σημειώνεται πως από οποιοδήποτε σημείο περνάει ο Τούρκος Πρόεδρος κλείνουν και οι δρόμοι ενώ κλειστό παραμένει το κέντρο της Αθήνας.

Κλειστό το Σύνταγμα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνει κλειστός ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα», ενώ θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Στην οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α’ θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ όλο το διήμερο της επίσκεψης του Erdogan.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Erdogan:

13:30
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη συνάντηση.

14:50
Δηλώσεις στον Τύπο.

16:30
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.

19:25
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου.

Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

19:30
Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή

11:15
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10
Αφιξη  στην Κομοτηνή.  Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Erdogan.

13:30-15:00
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00
Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Διαβάστε επίσης:

https://ipop.gr/live_blogging/episkepsi-tou-erdogan-stin-athina/

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ, Eurokinissi,  SOOC