Ομόφωνα ένοχος ο Κορκονέας για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Αυτή ήταν η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας δεν μετέτρεψε προς το ηπιότερο την κατηγορία για τον ειδικό φρουρό όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας της έδρας. Ωστόσο, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών από κάθε κατηγορία ο Βασίλης Σαραλιώτης.

Θυμίζουμε ότι ο Βασίλης Σαραλιώτης πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, ήταν απούσα, ενώ όπως σε κάθε συνεδρίαση, έτσι και σήμερα στο δικαστήριο βρέθηκαν οι γονείς του Επ. Κορκονέα. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν πως ο ειδικός φρουρός από το όπλο του οποίου σκοτώθηκε ο 15χρονος μαθητής πρέπει να καταδικασθεί για το ίδιο αδίκημα με άμεσο δόλο.

«Το δικαστήριο κρίνει ομόφωνα ένοχο τον πρωτο κατηγορουμενο της πραξης της ανθρωποκτονιας με άμεσο δόλο. Ομόφωνα αθώος ο δευτερος κατηγορούμενος, ελλείψει διπλού δόλου λόγω αμφιβολιών», εκφώνησε η πρόεδρος κ. Παντενά.

Αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο αποφάσισε να μην υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς αλλά γνώριζε όταν πυροβολούσε ότι μπροστά του βρίσκονταν παιδιά».

Σχετικά με τον τότε συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη, το δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να απαλλαγεί από την πράξη της απλής συνέργειας στην ανθρωποκτονία για την οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα.

Θυμίζουμε ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας μέσα από 84 συνεδριάσεις, έκρινε ένοχο τον Επ. Κορκονέας κατά πλειοψηφία (4-3) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας προς το αυστηρότερο την κατηγορία, καθώς μέχρι τότε τον βάραινε η ίδια πράξη, αλλά με ενδεχόμενο δόλο. Αντίστοιχα, ο Βασίλης Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών κατά πλειοψηφία (6-1) για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Τώρα, μένει ν’ ανακοινωθεί η απόφαση επί των ελαφρυντικών και στη συνέχεια επί των ποινών. Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και χρειάζεται υπομονή μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.