Ισχυρή ήταν η ζήτηση με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δις ευρώ απ’ την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου.

Αυτό το κέρδος για το Δημόσιο απ’ το 10ετές ομόλογο το έφερε η ζήτηση, η οποία κατάφερε να ρίξει το επιτόκιο στο 3,9%.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες απ’ το Reuters, το βιβλίο του ομολόγου έκλεισε με τις προσφορές να είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές υψηλότερες, υπερβαίνοντας τα 11,8 δισ. ευρώ.

Την κοινοπρακτική έκδοση είχαν αναλάβει οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.

Θυμίζουμε πως τον Ιούλιο του 2003, το επιτόκιο έκδοσης των δεκαετών ομολόγων είχε διαμορφωθεί στο 3,91%. Μετά, υπήρξαν τρεις εκδόσεις μέσα στο 2005, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται εκείνη τη χρονιά στο 3,70% τον Φεβρουάριο, στο 3,41% τον Ιούνιο και στο 3,25% τον Σεπτέμβριο. Η τελευταία έκδοση σηματοδότησε και το ιστορικό ναδίρ στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Από το 2006 και μετά τα επιτόκια των δεκαετών τίτλων αυξάνονταιν κι έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο τον Μάρτιο του 2010, με το κουπόνι στην έκδοση εκείνης της χρονιάς, στο 6,25%.

Ικανοποιημένος ο Τσακαλώτος

Ως πολύ επιτυχημένη χαρακτήρισε την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. «Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, νωρίτερα, απ’ το βήμα της Βουλής εμφανίστηκε επίσης απολύτως ικανοποιημένος, λέγοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ολοκληρώνεται με καλύτερους όρους από αυτούς που είχε πετύχει η χώρα πριν από την κρίση.

Οι προσφορές είναι σε ένα αξιοθαύμαστο επίπεδο ήδη σήμερα και αυτό σηματοδοτεί μια ελπίδα και μια προοπτική, ένα σημάδι καθοριστικό ότι γυρίζουμε σελίδα, ότι βγαίνουμε από την περίοδο της κρίσης

Διαβάστε ακόμα:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο

Photo: REUTERS/Dylan Martinez