Σοβαρές είναι οι εξελίξεις σχετικά με το επεισόδιο ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία. Μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών με απόφαση της Μέι, ήρθε και η ταξιδιωτική οδηγία προς τους Βρετανούς πολίτες. Η απάντηση της ρωσικής πλευράς.

Διπλωματικός «πόλεμος» Βρετανίας- Ρωσίας μετά την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σαλίσμπερι της Βρετανίας.

H Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την απόφασή της ν’ απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες ενώ η ίδια έκανε λόγο επίσης για διακοπή των διμερών σχέσεων σε επίπεδο υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, αλλά και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Ρωσία το καλοκαίρι.

Φυσικά, ανάμεσα στα μέτρα βρίσκεται και η ανάκληση της πρόσκλησης προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, συνέχισε η πρωθυπουργός.

Μετά την ανακοίνωση για τις απελάσεις, ήρθε η ανακοίνωση για την ταξιδιωτική οδηγία προς τους Βρετανούς πολίτες που ταξιδεύουν στη Ρωσία.

Ταξιδιωτική οδηγία Foreign Office

Το ΥΠΕΞ της Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Βρετανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία, προειδοποιώντας για κίνδυνο «εχθρικών αντιδράσεων» απέναντί τους μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Το Foreign Office προχώρησε στην αναθεώρηση των ταξιδιωτικών οδηγιών για τη Ρωσία, καλώντας όσους ταξιδεύουν εκεί να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια.

«Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα έκφρασης αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο».

Η απάντηση της Μόσχας

Απ’ την πλευρά του, το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Βρετανία ότι «επέλεξε την αντιπαράθεση παρά τη συνεργασία με τη Ρωσία», με αφορμή την υπόθεση του Σεργκέι Σκριπάλ.

Στη σχετική του ανακοίνωση, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για μια σκανδαλώδη πρόκληση (σ.σ.την απέλασαν των Ρώσων διπλωματών) ενώ υποσχέθηκε μια ταχεία απάντηση από τη Ρωσία.

Ενώ η Μόσχα ήταν έτοιμη να συνεργαστεί, η βρετανική Κυβέρνηση επέλεξε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν. Πρόκειται για μια σειρά εχθρικών μέτρων και μια αντιρωσική εκστρατεία

Photo: Getty Images