Σε διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ενώ το outlook διατηρείται σταθερό.

Με τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος Moody’s ευθυγραμμίζεται ουσιαστικά με την Fitch. Η αναβάθμιση αφορά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε Β1 από Β3.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι λόγοι για την αναβάθμιση της Ελλάδας είναι οι εξής:

  • Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δείχνει εδραιωμένο και οι ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η ενίσχυση της οικονομίας, σε συνδυασμό με την επιτήρηση από τους δανειστές, θα μειώσει περαιτέρω το ρίσκο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων.
  • Πλέον, υπάρχει ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης οφείλεται σε δομικά μέτρα.
  • Έχει βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους από το πακέτο ελάφρυνσης του περασμένου Ιουνίου.

Τώρα, οι επόμενες αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία είναι στις 26 Απριλίου από την S&P και πάλι και στις 3 Μαΐου από την DBRS.

Ο επόμενος γύρος αξιολογήσεων για φέτος ξεκινά στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody’s, στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από την DBRS.

«Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου», έγραψε στο Twitter του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διαβάστε ακόμα:

Τσίπρας στους Δελφούς: Η Ελλάδα του ’14 με την Ελλάδα του ’19 είναι η νύχτα με τη μέρα