Η “Δημοσιογραφία” χωρίς όρια στον βωμό… των clicks (NSFW Video)

LIKE US ON FACEBOOK

Δεν είναι λίγες φορές που τα ΜΜΕ στον βωμό της τηλεθέασης αλλά και των clicks στις διάφορες ιστοσελίδες ξεφτιλίζουν πολλά θέματα και η “μπάλα” κατά κόρον παίρνει ανθρώπους, διάσημους ή μη. Παραπλανητικοί τίτλοι, υπερβολικές εικόνες, photoshop και fake news χαρακτηρίζουν την “κίτρινη” δημοσιογραφία. Τα παραδείγματα, δυστυχώς, είναι πολλά. Όμως, μέχρι πότε;

Τηλεόραση, Τύπος και ιστοσελίδες προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές- αναγνώστες, επιδίδονται σε αυτό το “παιχνίδι”, ξεφτιλίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, υπερ-προβάλλοντας τον πόνο και τη δυστυχία του άλλου και φυσικά…παραπλανώντας.

Δεν πρόκειται βέβαια για κάτι καινούργιο. Ανέκαθεν τα ΜΜΕ αφοσιωμένοι σ’αυτό το clickbait, υπερέβαλαν στην παρουσίαση των θεμάτων και τα παραδείγματα είναι πολλά.

Το πιο πρόσφατο είναι αυτό γνωστής εφημερίδας, το οποίο είχε ως πρωτοσέλιδο «Σε όργια με κόκες ο Σκιαδαρέσης» και σαν υπότιτλο «ο σύζυγός της Μπέσσυς Μάλφα στο κρεβάτι με νεαρά κορίτσια on camera». Και φυσικά, τον τίτλο αυτόν συνόδευε μια φωτογραφία του ηθοποιού με κάποιες κοπέλες.

Τι μπορεί να καταλάβει ο αναγνώστης βλέποντας το πρωτοσέλιδο; Και ποια αίσθηση του δημιουργείται;

Και ποια τελικά είναι η πραγματική είδηση;

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης πρωταγωνιστεί σε μια τηλεοπτική μεταφορά του κινηματογραφικού Suburra, η οποία προβάλλεται στο Netflix και ελάχιστοι γνωρίζουν. Πρόκειται για μια σειρά ιταλικής παραγωγής που περιγράφει την μάχη δύο συμμοριών μέσα απ’ όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής.

Όπως και να έχει πρόκειται για μια ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ και όχι για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, όπως θέλουν πολλοί να το παρουσιάσουν στον τίτλο.


Και αυτό είναι απλώς ένα πρόσφατο παράδειγμα. Πόσες φορές έχουμε διαβάσει σε τίτλους «Έγκυος γνωστή παρουσιάστρια», «Θρήνος: Πέθανε γνωστός ηθοποιός»; Λίγες φορές -δυστυχώς- θα διαβάσουμε «Έγκυος η Σία Κοσιώνη» ή «Πέθανε ο Μάνος Σταλάκης».

Άλλες πάλι φορές διαβάζουμε «Διαζύγιο βόμβα» ή «Επανασύνδεση για γνωστό ζευγάρι», τα οποία δεν είναι καν εξακριβωμένα και τις περισσότερες φορές δεν ισχύουν. Παράδειγμα, η υποτιθέμενη επανασύνδεση της Angelina Jolie με τον Brad Pitt που δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα ακόμη fake new.

Ένα ακόμη, παράδειγμα αποτελούν οι -συνηθισμένοι- πλέον τίτλοι «Δεν θ΄αναγνωρίσεις την τάδε παρουσιάστρια χωρίς μακιγιάζ» ή ακόμα χειρότερα «Θα τρομάξεις μόλις δεις την τάδε χωρίς μακιγιάζ»! Και όλα αυτά για μερικά κλικς παραπάνω…

Ένα άλλο θέμα που ισοπεδώθηκε πλήρως στα ΜΜΕ ήταν και ο θάνατος του Παντελή Παντελίδη. Αβάσιμα σενάρια για το πως έγινε το τροχαίο, τι ήταν και ποιες ήταν οι κοπέλες μέσα στο αυτοκίνητο, εικασίες για το ποιος οδηγούσε, πόσο είχε πιει και με ποια ταχύτητα έτρεχε ο τραγουδιστής. Και όλα αυτά προτού μιλήσουν οι ειδήμονες και ο ιατροδικαστής.

Και βέβαια, όλα τα παραπάνω συνόδευαν «ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ» με το ζουμ πάνω στο αίμα στις προστατευτικές μπάρες.

Έτσι είναι όταν προσπαθείς να πουλήσεις κάτι παραπάνω. Γιατί από μόνο του το δυστύχημα δεν ήταν αρκετό, χρειαζόταν και λίγη σάλτσα και να «έχουμε να λέμε» για μέρες και να τραβάμε το θέμα απ’ τα “μαλλιά” προκειμένου να έχουμε θεματάκια.

Το κακό, τελικά, είναι πως παθαίνουμε ανοσία σε τέτοιους είδους εξώφυλλα- τίτλους και απλώς τα προσπερνάμε. Το χειρότερο δε είναι πως παρ’ όλο που το γνωρίζουμε κλικάρουμε το θέμα και διαιωνίζουμε έτσι έναν κύκλο που όπως όλα δείχνουν δεν θα κλείσει ποτέ…Κι αν αυτό το αποκαλούν “Δημοσιογραφία” τότε μάλλον κάτι δεν έχουμε καταλάβει σωστά.
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved