Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής φαίνεται πως το «ναι» επικρατεί του «όχι».

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το «ναι» έχει προβάδισμα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα των ινστιτούτων IDSCS και MCIC, το 40,9%  των πολιτών της ΠΓΔΜ τάσσεται υπέρ της συμφωνίας για την αλλαγή της ονομασίας ενώ μόλις το 8,6% εκφράζει την αντίθεσή του.

Το 6,3% δηλώνει αναποφάσιστο και το 2,0% δεν απαντά. Ωστόσο, η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 42,2%, εξαιρετικά υψηλό ποσοστό.

Πόσοι θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα; Το 57,8% των πολιτών διαβεβαιώνει ότι θα πάει να ψηφίσει, ενώ το 28,8% καθιστά σαφές ότι θα απέχει. Το 11,2% δηλώνει άγνοια και το 2,2% αρνείται να απαντήσει.

Προκειμένου να “περάσει” το δημοψήφισμα, δηλαδή να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα θα πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος.

Το κρίσιμο δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθει στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ερώτημα στο οποίο θα κληθει α απαντήσει ο λαός της γειτονικής χώρας είναι το εξής:

«Υποστηρίζετε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ στηρίζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;».

Στη συνέχεια κι αν ο λαός ψηφίσει υπέρ, η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή. Ο Πάνος Καμμένος απ’ τη μεριά του έχει εκφράσει την διαφωνία του ενώ έχει τονίσει πολλές φορές πως θα φύγει από την Κυβέρνηση και πως τον τελικό λόγο πρέπει να τον έχει ο ελληνικός λαός.

Διαβάστε επίσης:

Ζάεφ: Η ταυτότητά μας θα είναι πάντα μακεδονική

Credits: Freepik