Ανοίγει ο δρόμος ώστε να διεκδικήσουν χιλιάδες συνταξιούχοι ποσά απ’ τις μειώσεις που έχουν υποστεί, αλλά και τα δώρα κι επιδόματα που έχουν κοπεί. Μια σημαντική απόφαση απ’ το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Έτσι, ο συνταξιούχος, που είχε κάνει την προσφυγή, παίρνει 11.184 ευρώ, τα οποία αφορούν αναδρομικά δώρα και επιδόματα που του είχαν κοπεί παράνομα.

Το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ότι η απόφαση να περικοπούν τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης και μέρος της σύνταξης του ενάγοντα ήταν παράνομη.

Η εν λόγω απόφαση ανατρέπει τα δεδομένα για την περικοπή σε δώρα και συντάξεις που προβλέπονταν με τους νόμους του 2012.

Το δικαστήριο έκρινε με την υπ’ αριθ. 3037/2018 απόφαση του ότι παρανόμως κόπηκαν τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης του νόμου 4093/12, καθώς και η περικοπή στη σύνταξη του νόμου 4093/12 και του 4051/12 και ορίζει ότι ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ οφείλουν να επιστρέψουν στον ενάγοντα αποζημίωση ύψους 6.689€ ο ΕΦΚΑ και 4.495€ το ΕΤΕΑΕΠ (σύνολο 11.184,57€).

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το δικαστήριο αποφάσισε την αναδρομική επιστροφή της μείωσης που επιβλήθηκε με το νόμο 4093 σε άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ για συνολικό διάστημα 3,5 ετών.

Η υπόθεση θα κριθεί οριστικά στο Εφετείο, όπου έχει προσφύγει ο ΕΦΚΑ για να μην πληρώσει το ποσό της πρωτόδικης απόφασης.

Σημειώνεται πως εκκρεμούν κι άλλες ακόμη ανάλογες προσφυγές από μέλη του ΕΝΔΙΣΥ, ενώ σε εκκρεμότητα είναι κι η απόφαση του ΣΤΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου.

Διαβάστε ακόμα:

Τι ακριβώς προβλέπει ο προϋπολογισμός για τις συντάξεις