«Καταθέτουμε μια τροπολογία που σας είναι γνώριμη, το κοινωνικό μέρισμα. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε στους πιο αδύναμους», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας στη συνέχεια διευκρινίσεις για το κοινωνικό μέρισμα και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Σήμερα καταθέτουμε την τροπολογία, τη διάταξη από την υπεραπόδοση της οικονομίας και υπερκάλυψη των στόχων. Προβλέπεται το ποσό των 710 εκ. ευρώ και μπορεί να υπάρξει και κάποια αύξηση», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και προχώρησε σε διευκρινίσεις για το κοινωνικό μέρισμα και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Το ακριβές ύψος ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες θα καθοριστεί με ΚΥΑ και «ευελπιστούμε να βγει την ερχόμενη Δευτέρα και την ερχόμενη Τρίτη να μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν την αίτηση και στις 14 Δεκέμβρη να λάβουν το ποσό. Θα αφορά περίπου σε 1,3 με 1,4 νοικοκυριά, περίπου δηλαδή 3,5 εκ. δικαιούχους», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Προχωράμε στην ψήφιση για το κοινωνικό μέρισμα αλλά και την μείωση του ΕΝΦΙΑ , ώστε να φτάσουμε σταδιακά σε 5 μονάδες μείωση ως το 2022, να φτάσει δηλαδή στο 25%.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε ποιος έφερε αυτόν τον φόρο στην Ελλάδα.

Εμείς που τολμάτε εσείς να μας κουνάτε το δάχτυλο είχαμε τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουμε αυτόν τον φόρο και σήμερα που μας δίνεται η δημοσιονομική δυνατότητα, έχουμε σχέδιο και προχωράμε στη μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά, 30% για τα λαϊκά νοικοκυριά, επιπλέον 20% του χρόνου μεσοσταθμικά, ώστε στα λαϊκά νοικοκυριά να φτάσει στο 50% μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2022

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις σημαντικές αλλαγές στη δομή του φόρου αυτού και την προσαρμογή στις πραγματικές τιμές των ακινήτων.

Αν δεν προχωρούσαμε σε αυτό από 2,6% θα πηγαίναμε στο 2,9% θα είχαμε δηλαδή μια επιβάρυνση περίπου 10%, καλύπτουμε αυτήν την επιβάρυνση και δίνουμε και έκπτωση 10%. Αυτό που ψηφίζουμε σήμερα χάρη στην επιτυχή πορεία των δημόσιων οικονομικών και χάρης στις θυσίες του λαού, έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μεσοσταθμική μείωση 10%αντί για αύξηση

«Θα με ρωτήσετε γιατί δεν φέρνεις τα ψηφίσεις σήμερα και για το 2020 η απάντηση που θα σας δώσω είναι απλή, έντιμη και καθαρή: Εμείς στον ελληνικό λαό τον περασμένο Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ είπαμε λίγα και σταράτα. Και τα υλοποιούμε όλα ένα προς ένα. Εμείς δεν είπαμε ασυναρτησίες για τον ΕΝΦΙΑ», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ό,τι είπαμε ήταν μετρημένο και γίνεται τώρα. Η χώρα θα συνεχίσει με ασφάλεια, με σχέδιο, με πολλή δουλειά, η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και η κοινωνία να ανασαίνει, υπό μια προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως προϋπόθεση είναι να μην γυρίσει η Ελλάδα πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων, πίσω στην αδιαφανή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, πίσωστις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που την οκταετία των μνημονίων μας επέβαλε το ΔΝΤ και τώρα οικειοθελώς υπόσχεται να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε πως θα συνεχίσει να μάχεται για την αποκατάσταση των αδικιών ενώ ανέφερε πως η ΝΔ είναι «ο καλύτερος χορηγός της προσπάθειας μας να εκλεγούμε ξανά κυβέρνηση».

Ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για τους φτωχούς και τους μεσαίους και δε θα γίνει καπνός και είδη πολυτελείας για την ελίτ, μόνο αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει με τη ψήφο και την εντολή του τη παλινόρθωση του καθεστώτος που μας έριξε στα βράχια της χρεοκοπίας

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας πως οι πρώτες 100 μέρες, που συμπληρώνονται αύριο , εκτός μνημονίου είναι μόνο η αρχή. «Η αποκατάσταση των αδικιών και η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά, ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 710 εκ. ευρώ δίνει η Κυβέρνηση