Διευκρινίσεις απ’ το υπουργείο Εργασίας για το δώρο Πάσχα

LIKE US ON FACEBOOK

Κι ενώ οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν, πολλοί εργαζόμενοι αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν λάβει ακόμα το δώρο Πάσχα τους, ενώ δεν γνωρίζουν τι ορίζει ο νόμος για την καταβολή του.

Γι’ αυτό οι διευκρινίσεις απ’ το υπουργείο Εργασίας για το δώρο Πάσχα είναι απολύτως χρήσιμες. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 24/4/2019, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα, ξεκαθαρίζεται απ’ το υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2019 είναι η ύπαρξη απασχόλησης (εργασιακής σχέσης) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2019 μέχρι 30-04-2019.

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης.

Τι γίνεται εάν ο εργοδότης δεν καταβάλλει εγκαίρως το δώρο Πάσχα;

Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του δώρου Πάσχα και ως εκ τούτου παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων ή στον τηλεφωνικό αριθμό 15512, προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους και τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) θα είναι στη διάθεση των εργαζομένων όλη την επόμενη περίοδο προκειμένου να εξασφαλιστεί το νόμιμο δικαίωμά τους στο δώρο Πάσχα.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχοντας ως κορυφαία προτεραιότητα την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες για την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Διαβάστε ακόμα:

Όλα τα επιδόματα που θα πάρεις πριν το Πάσχα!
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved