Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ σχολίασαν την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η ελληνική Κυβέρνηση, ενώ αναφέρονται στο ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών απ’ την ελληνική Βουλή.

Τα διεθνή ΜΜΕ για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνουν πως ο Πρωθυπουργός μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά ενώ τονίζουν πως η ψήφος εμπιστοσύνης ζητήθηκε μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και τη διαμάχη για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο Reuters στο τηλεγράφημά του αναφέρει: “Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την έγκριση για τη Συμφωνία των Πρεσπών”.

Απ’ την πλευρά της, η γερμανική Die Welt γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά καθώς το κοινοβούλιο της Αθήνας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Τσίπρα την Τετάρτη το βράδυ.

«Ο Τσίπρας είχε θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης λόγω της διαμάχης για μια συμβιβαστική συμφωνία με την “Μακεδονία”» σημειώνει η Die Welt και συμπληρώνει:

Η διαμάχη προκλήθηκε κυρίως λόγω του συμβιβασμού για το όνομα που ο Τσίπρας διαπραγματεύτηκε με την ΠΓΔΜ. Ως εκ τούτου, η γειτονική χώρα θα πρέπει να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, αυτός ο συμβιβασμός δεν γίνεται δεκτός από τους Έλληνες συντηρητικούς και τους εθνικιστές

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel γράφει πως 151 βουλευτές σε σύνολο 300 στο ελληνικό κοινοβούλιο υποστήριξαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. “Τώρα μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία με τη Μακεδονία , η οποία πρόκειται να τερματίσει μια διαφωνία δεκαετιών”.

Ο Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου λόγω της διαφωνίας του για τη συμφωνία με τη “Μακεδονία”. Η αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία απορρίπτει τη συμφωνία του Τσίπρα με την ΠΓΔΜ

Η FAZ, αναφέροντας πως ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε οριακά ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή, σχολιάζει πως αυτή η απόφαση μπορεί να σταματήσει τη διαμάχη στην Ελλάδα για το νέο όνομα της Μακεδονίας.

Το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρεται στο ότι ο Τσίπρας κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης, “ετοιμάζεται για την νέα πρόκληση”.

Απ’ την πλευρά τους, οι New York Times σε άρθρο τους κάνουν λόγο για μια “παθιασμένη ομιλία” που έκανε την Τρίτη στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας τον “καταλυτικό ρόλο” που διαδραμάτισε στις εξελίξεις η Συμφωνία των Πρεσπών.

“Η Βουλή επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην Κυβέρνηση Τσίπρα”, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Διαβάστε ακόμα:

Η Κυβέρνηση έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ