Διεθνείς αντιδράσεις για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ | Δεν κάνει πίσω το τουρκικό ΥΠΕΞ

LIKE US ON FACEBOOK

Διεθνείς αντιδράσεις για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με προειδοποιήσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτο, Ρωσία και Ελλάδα. Δεν φέρεται να κάνει πίσω το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ειδικότερα, νωρίτερα αυστηρό ήταν το μήνυμα προς την Άγκυρα που έστειλε η Ύπατης Εκπρόσωπος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, σχετικά με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Πάφου.

Η κ. Μογκερίνι εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», ενώ πρόσθεσε επίσης ότι:

Τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα  τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια

Η ίδια μάλιστα προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. «θα απαντήσει κατάλληλα και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».

Η Άγκυρα απ’ την πλευρά της έσπευσε να απορρίψει τις δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφέροντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της ότι δεν δέχεται συμβουλές για το θέμα των υδρογονανθράκων από αυτούς που δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση του Κυπριακού.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, καθώς και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει επίσης ότι «είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία δεν διστάζει να με ανευθυνότητα να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, που αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, που απορρίπτει όλες τις προτάσεις συνεργασίας και που παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονομερείς δραστηριότητες», κατηγορώντας στη συνέχεια την Ε.Ε. ότι δεν έχουν κάνει ακόμη βήμα για την επίλυση του Κυπριακού:

Επιπλέον, όσοι δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα σήμερα να μας δίνουν συμβουλές

Για μία «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, ενώ χαρακτηρίζει «παράνομες» τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωση του το απόγευμα του Σαββάτου, το Κάιρο μιλά για «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», ενώ καλεί την Άγκυρα «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

Η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της

Τέλος, το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ προειδοποιεί για τις συνέπειες των μονομερών ενεργειών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσογείου, ενώ τονίζει και την ανάγκη να συμμορφώνονται τα κράτη στους κανόνες και τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, την ανησυχία της για την κατάσταση εξέφρασε και η Μόσχα, η οποία ζητά να αποφευχθεί η ένταση. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ σημειώνει επίσης ότι:

Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδίκασε την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», ενώ την ίδια στιγμή χαιρετίζει και «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει υπενθυμίζοντας στην Τουρκία το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ:

Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μετά και τη γεώτρηση της Τουρκίας στα ανοιχτά της Πάφου, στο επόμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 9 Μαΐου, στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Διαβάστε ακόμη:

Δύο πλοία στέλνει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ | Αυστηρό μήνυμα Μογκερίνι

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved