Διαβουλεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση με τον χρόνο να πιέζει

LIKE US ON FACEBOOK

Με ιδιωτικοποιήσεις και ζητήματα ενέργειας ξεκινά σήμερα, Τετάρτη, ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πιέζει ο χρόνος για συμφωνία, ασκεί πιέσεις και το ΔΝΤ.

Οι διαβουλεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση θα ξεκινήσουν με επαφές ανάμεσα στους υπουργούς της Κυβέρνησης και τους επικεφαλής των Θεσμών. Στις 10:00, οι συναντήσεις ξεκινούν με ιδιωτικοποιήσεις ενώ στις 11:00 θα τεθούν ζητήματα ενέργειας.

Θα ακολουθήσουν η επισκόπηση (12:00) και τα θέματα της δημόσιας διοίκησης (15:30).

Πηγές απ’ την Κυβέρνηση αναφέρουν πως το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τρίτη ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών». Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι για την επίτευξη staff level agreement έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, τόνισε πως το Ταμείο χρειάζεται συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, στο Eurogroup της της 24ης Μαΐου ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα.

Ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα, προκειμένου αυτό να συμπέσει αυτό με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, έχουν καλυφθεί σημαντικά οι διαφορές τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μεσοπρόσθεσμα.

Επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου (συνεδρίαση Eurogroup) καθώς, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης ενώ ταυτόχρονα στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία για το χρέος και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ορισμένα απ’ τα 88 προαπαιτούμενα, κυρίως οι ιδιωτικοποιήσεις, πιθανώς να παραπεμφθούν για υλοποίηση αργότερα -ίσως και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο- καθώς θεωρείται πολύ δύσκολη η άμεση υλοποίησή τους.

Διαβάστε ακόμα:

Μέχρι Ιούνιο οι αποφάσεις ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved