Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί απ’ τη γρίπη στην Ελλάδα ενώ πολλοί νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Μια γυναίκα 78 ετών κατέληξε. Από γρίπη «έφυγε» και το 5χρονο κοριτσάκι στο Ηράκλειο.

Στους 22 έχουν ανέλθει οι νεκροί απ’ τη γρίπη στην Ελλάδα, καθώς ακόμη μια γυναίκα κατέληξε στο νοσοκομείο της Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, η ηλικιωμένη γυναίκα νοσηλευόταν με πνευμονία και τελικά κατέληξε από επιπλοκές της γρίπης τύπου Η1Ν1, στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Ρεθύμνου κ.Μαρκάκη: «Η 78χρονη κατέληξε το πρωί της Δευτέρας από επιπλοκές της γρίπης. Η γυναίκα νοσηλευόταν για 15-20 ημέρες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και παρέμενε διασωληνωμένη.Η 78χρονη ανήκε στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα».

Η ίδια είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου από τα Χανιά, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Χανίων.

Μάλιστα πρόκειται για τον τρίτο θάνατο από γρίπη στην Κρήτη, καθώς κατέληξε ένας 38χρονος αλλά και ένα 5χρονο κοριτσάκι.

Αναφορικά με το κοριτσάκι, είχε προσβληθεί από την γρίπη Η1N1 και στη συνέχεια παρουσίασε επιπλοκή από ραγδαία μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, όπως δήλωσε ο Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανώλης Λουμπούνης, μιλώντας στο ΑΠΕ.

«Ενώ έχει επιβεβαιωθεί ο Η1Ν1, απομένει μέσα στις επόμενες ώρες ή αύριο, από τις εργαστηριακές εξετάσεις, να δούμε αν το κοριτσάκι είχε και τον μηνιγγιτιδόκοκκο», ανέφερε.

Οι κάτοικοι της Κρήτης εκφράζουν την ανησυχία τους για τα αυξημένα περιστατικά ενώ ο ιός έχει “χτυπήσει” όλη την Ελλάδα με τα κρούσματα και τον αριθμό των θανάτων διαρκώς να αυξάνονται.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν:

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:

  • Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κλπ) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
  • Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
  • Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς) και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Διαβάστε επίσης:

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη γρίπη

Photo:sfcdcp.org