Διαλύεται η ΚΟ των ΑΝΕΛ, όπως όλα δείχνουν μετά κι από την αρνητική γνωμοδότηση της επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Τι ακριβώς αναφέρεται, πότε θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Διαλύεται η ΚΟ των ΑΝΕΛ, μετά κι από την αρνητική γνωμοδότηση της επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής όσον αφορά στο άρθρο 15 παράγραφος 2.

Πιο συγκεκριμένα, για να μπορούμε να μιλάμε για Κοινοβουλευτική Ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 5 βουλευτές  που να προέρχονται από το ίδιο κόμμα.

Όπως αναφέρει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής: «Στο ερώτημα εν κατακλείδι αν η ΚΟ η οποία συγκροτήθηκε με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και αριθμεί πλέον 5 μέλη εξακολουθεί να αποτελεί ΚΟ κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου εάν ένα εξ αυτών προέρχεται από άλλη ΚΟ ή από ανεξάρτητους βουλευτές προσήκει, κατά τα ανωτέρα απάντηση αρνητική».

Με βάση τη συγκεκριμένη εισήγηση η ΚΟ των ΑΝΕΛ οδηγείται σε διάλυση, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο, Παρασκευή, στις 9:30 το πρωί, οπότε και συνεκλήθη εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Η δήλωση του Βούτση

Μόλις έγινε γνωστή η εισήγηση από την Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δήλωσε πως «υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτό τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο, θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Καταλάβετέ το, το ξαναείπα: Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση».

Ερωτηθείς αν αύριο το βράδυ ο κ. Παπαχριστόπουλος πάει στο γραφείο του με την επιστολή παραίτησης τον αποτρέψει ξανά από το να παραιτηθεί εκείνος απάντησε:

Μιλάτε για μια βαριάντα (σ.σ. κίνηση στο σκάκι) που δεν έχει σχέση με την θεραπεία. Τα άλλα που σας είπα να σκεφτείτε. Τελευταία συμβουλή δόθηκε εκείνη την ημέρα, αύριο θα αποφασίσει μόνος του. Και την προηγούμενη φορά μόνος του αποφάσισε, απλά εγώ του έθεσα υπόψιν του όλα τα δεδομένα. Καλά έκανε και δεν παραιτήθηκε, είχα πει ότι υπάρχει το χρονικό διάστημα να θεραπευτούν τα πράγματα

Να σημειωθεί πως όσον αφορά τον Θανάση Παπαχριστόπουλο ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ του έχει δώσει προθεσμία να παραιτηθεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής, διαφορετικά θα τον διαγράψει.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει πει ότι θα παραιτηθεί αφού ψηφίσει το Πρωτόκολλο ένταξης τη ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την έδρα του καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, ουσιαστικά, έχει θέσει τον εαυτό του εκτός ΑΝΕΛ και υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να θυμίσουμε πως ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον κ. Παπαχριστόπουλο να διατηρήσει την έδρα του για μερικές μέρες ακόμη, μέχρι να ψηφιστεί το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Έχω υποσχεθεί να υποβάλω παραίτηση σήμερα. Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα, θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες», είχε δηλώσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ωστόσο, αν αυτό συμβεί ο πέμπτος βουλευτής είναι ο Αριστείδης Φωκάς αλλά προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων, επομένως ο Πάνος Καμμένος μένει χωρίς ΚΟ.

Διαβάστε επίσης:

Διορία Καμμένου σε Παπαχριστόπουλου να παραδώσει την έδρα του, αλλιώς θα τον διαγράψει

Credits: © AFP 2018 / Louisa Gouliamaki