Διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό, ο οποίος απευθύνεται προς τον ελληνικό λαό, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών για τον περιορισμό της εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζει σε όλους την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητάει να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να γίνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες.

«Συμπολίτες μου σας απευθύνομαι για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες. Καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται προκαλεί θανάτους σε πολλές χώρες.  Σε τέτοιες στιγμές, επιλέγω να επικοινωνούμε πιο συχνά
για τις αποφάσεις που παίρνουμε», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως  «είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν ανίκητος. Αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά».

Από αύριο θα μείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, το δημόσιο έχει ήδη αναδιατάξει τις δυνάμεις του υιοθετώντας νέες τεχνολογικές εφαρμογές, το ίδιο κάνουν και οι επιχειρήσεις με το ηλεκτρονικό εμπόριο

Αναφορικά με το κρίσιμο Eurogroup, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε ότι δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%, διευκρινίζοντας πως όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020.

Παράλληλα, επισήμανε πως αμέσως και χωρίς καμία γραφειοκρατεία θα αξιοποιήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ. Πρακτικά και σε πρώτη φάση η Κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δις ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το κράτος και όχι η επιχείρηση αναλαμβάνει να καλύψει μέρος του μισθού των εργαζομένων των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, «ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας».

«Συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος για να αποφύγουμε ένα ακόμα κύμα κόκκινων δανείων», είπε χαρακτηριστικά ενώ απευθύνθηκε και στις επιχειρήσεις.

Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Θέλω να πω στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια

Πολύ περισσότερο, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα νέα δραστικά μέτρα μας θα εξειδικευτούν αύριο απ’ τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ όπως είπε ο Πρωθυπουργός από σήμερα το ΝΙΜΙΤΣ μετατρέπεται σε κέντρο νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού και για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο.

Επιπλέον,προσφέρονται στο σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες, τις οποίες και όλοι ευχόμαστε να μη χρειαστούμε. «Είμαστε στην αρχή μιας μάχης που θα είναι δύσκολη, ειδικά μέσα στο επόμενο δίμηνο», είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως το μεγαλύτερο όπλο παραμένει η καθημερινή μας στάση και οφείλουμε να προσαρμοστούμε.

Αναφορικά με όσους εργάζονται στο σύστημα υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους χαρακτήρισε μαχητές των νοσοκομείων που αξίζουν κάθε βοήθεια. «Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Μας το λένε και οι γιατροί: Μην φέρεστε ως υγιείς, αλλά σαν να έχετε ήδη τον ιό και να μην θέλετε να τον μεταδώσετε. Μένουμε σπίτι. Να είστε απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι. Πρώτο μας μέλημα παραμένει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μπορεί κάποιος να έχει νοσήσει με ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα, αλλά αν κυκλοφορήσει κινδυνεύουν οι ευάλωτες ομάδες.

«Συμπατριώτες μου, το επόμενο 2μηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται γι’ αυτό θα έρθουν πιο αυστηρά μέτρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, τονίζοντας πως στον κόσμο σήμερα διαμορφώνονται δύο πολιτικές και αντιλήψεις: Πρώτη βλέπει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας. Είναι κάποια κράτη που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς.  Η δεύτερη θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των πολιτών. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη ίσως κι εφιαλτική.

Αυτό που βιώνουμε δεν είναι 15 μέρες χαλαρών διακοπών. Όσα ερείπια κι αν υπάρξουν, θέλουμε τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να μπορέσουν να τα ξαναχτίσουμε. Συμπολίτες μου, η Κυβέρνηση μένει όρθια, η νίκη θα έρθει μόνο εάν ο καθένας ξεχωριστά είναι στρατιώτης σ’ αυτό τον πόλεμο της ζωής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η επιστήμη δουλεύει σκληρά και θα ανακαλύψει τη θεραπεία για την πανδημία, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά την ανάγκη να αναδείξουμε την ατομική μας ευθύνη αλλά και το φιλότιμό μας.

«Οι Έλληνες θα βγούμε και πάλι νικητές», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Στο προηγούμενο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί πως η Κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για την αντιμετώπιση της κρίσης με τον κορονοϊό, εκτιμώντας πως «τα δυσκολότερα είναι ακόμη μπροστά μας».

Δείτε στον χάρτη τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό

 • Κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
 • Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς Ιταλία και Ισπανία. Διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
 • Απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
 • Παράταση ισχύος αδειών διαμονής, λόγω εξαιρετικών αναγκών.
 • Σε καραντίνα 14 ημερών μπαίνουν οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.
 • Αναστολή της τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.
 • Κλειστά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια και ειδική άδεια στους γονείς.
 • Αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων, των καφέ, μπαρ και εστιατορίων -εκτός από take away και delivery-, των βιβλιοθηκών, των αθλητικών εγκαταστάσεων, των κέντρων αισθητικής, των πρακτορείων τυχερών παιγνίων καθώς και τα πάρκων αναψυχής, καθώς επίσης και των κουρείων, κομμωτηρίων, οίκων ανοχής και κέντρων τατουάζ. Ανοιχτά παραμένουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων. Διευρύνεται το ωράριο των σούπερ μάρκετ απ’ τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ, ενώ λειτουργούν με κάρτα εισόδου.
 • Κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.
 • Κλειστές οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά.
 • Καταργείται μέχρι τέλος Απριλίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.
 • Τα ΚΕΠ λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, με ωράριο 7.30 πμ έως 15.00 μμ.
 • Είσοδος των πελατών στα ΕΛΤΑ τμηματικά, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου (ένας πελάτης κάθε 10τμ) με μέγιστο αριθμό πελατών σε αναμονή, τα 3 άτομα. Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν υποχρεωτικά την σειρά τους εκτός του χώρου του καταστήματος.
 • Έκτακτο πρόγραμμα λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, λαμβάνοντας υπόψη την μείωση κατά 50% της κίνησης των επιβατών, που έχει σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα.
 • Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων από 15.3.2020 έως και 30.4.2020.
 • Δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.
 • Πάγωμα δανείων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για συνεπείς επιχειρήσεις από τις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: Τι κάνουμε εάν μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα