Ως ταπεινωτική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ τη συμφωνία για το Σκοπιανό σε διάγγελμά του την Τετάρτη ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην υπογράψει το κείμενο που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών.

Το διάγγελμα Ιβάνοφ έρχεται να επιβεβαιώσει τη ρήξη μεταξύ του ίδιου και του Ζόραν Ζάεφ ενώ νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι δυο τους είχαν συνάντηση που διήρκεσε μόλις δύο λεπτά! Σε ανακοίνωσή της η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε αναφέρει ότι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ «αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας».

Ο Πρόεδρος της χώρας στο διάγγελμα του τόνισε, μεταξύ άλλων:

Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπογράψει τη συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. «Η θέση μου είναι τελική, δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το επιζήμιο κείμενο συμφωνίας», είπε στο διάγγελμά του ο Ιβάνοφ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ  δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και θα διχάσει την κοινωνία ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ζάεφ ότι εγκατέλειψε εντελώς τις εθνικές θέσεις της χώρας.

Με τη συμφωνία αλλάζει πέραν του ονόματος και το άρθρο του Συντάγματος που μιλά για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ

«Η Κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση», ήταν η απάντηση της Κυβέρνησης, η οποία συμπλήρωσε πως ο πρόεδρος Ιβάνοφ «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της «μακεδονικής ταυτότητας».

Ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος. Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβάνοφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή

Η Κυβέρνηση του Ζάεφ επανέλαβε με τη συμφωνία επιβεβαιώνεται και ενισχύεται τη «μακεδονική» εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα. «Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα».

Θυμίζουμε ότι οι δύο Πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν την Τρίτη πως κατέληξαν σε συμφωνία για το Σκοπιανό και το όνομα που συμφωνήθηκε είναι «Βόρεια Μακεδονία». Από τότε υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό και των δύο χωρών, με τον πολιτικό κόσμο να μην συμφωνεί με τη λύση, την οποία παρουσίασαν Τσίπρας και Ζάεφ.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Τσίπρας ενημερώνει για το Σκοπιανό τη Βουλή | Πρόταση μομφής απ’ τη ΝΔ;