Τεράστιες καταστροφές άφησαν πίσω τους οι διαδηλώσεις του Σαββάτου, με τα επεισόδια για ακόμα μια φορά να μην αποφεύγονται, ωστόσο, το θετικό είναι ότι μειώθηκαν τα περιστατικά βίας σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα λόγω των αυστηρών μέτρων που είχε λάβει η Αστυνομία.

Οι διαδηλώσεις των “Κίτρινων Γιλέκων” και συγκεκριμένα τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκειά τους, άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα καταστήματα, αυτοκίνητα, τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς μέρος των ανθρώπων που κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Γαλλίας έβαζαν φωτιές, έσπαγαν βιτρίνες καταστημάτων σε διάφορες γειτονιές και ορισμένοι προχωρούσαν σε πλιάτσικο.

Όπως ανέφεραν οι αρχές, 125.000 άτομα διαδήλωσαν σε Παρίσι, Μασσαλία, Μπορντώ, Λυών και Ναντ.

Σε 1.723 ανήλθαν οι προσαγωγές, ενώ 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόν Καστανέβ, ο οποίος είπε ακόμα: «Η κλιμάκωση της βίας σταμάτησε. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν σκηνές βίας αλλά αυτό είναι απαράδεκτο».

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι διακομίστηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της γαλλικής πρωτεύουσας και των προαστίων, με το ήμισυ εξ αυτών πάντως να παίρνουν γρήγορα εξιτήριο. Κανείς εκ των τραυματιών δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τα “Κίτρινα Γιλέκα”, τα οποία ξεκίνησαν ως κίνημα ενάντια στην αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος ζωής, έχοντας ως βασικό τους αίτημα την παραίτηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σχολίασε:

Τώρα πρέπει να ξαναχτίσουμε την εθνική ενότητα μέσα από τον διάλογο, μέσα από δουλειά. Ο Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ένα διάγγελμα και είναι δική του υπόθεση να προτείνει μέτρα που θα περιλαμβάνουν τον διάλογο, ο οποίος ελπίζω ότι θα επιτρέψει σε όλο το έθνος να γίνει ξανά ένα και όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ήδη υπάρχουν και οι οποίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τα επόμενα χρόνια

«Στο πλευρό των γυναικών και των ανδρών του Παρισιού που βίωσαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σκηνές χάους», έγραψε η Δήμαρχος του Παρισιού σε ένα tweet: «Δεκάδες εμπορικά καταστήματα βρέθηκαν στο στόχαστρο ταραξιών σε πολλές συνοικίες. Άλλη μια φορά… Είναι λυπηρό».

Διαβάστε ακόμα:

Βίαιες συγκρούσεις, τραυματίες και χιλιάδες προσαγωγές στη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων»