Δέσμευση Αχτσιόγλου για αντίμετρα για την περικοπή των συντάξεων

LIKE US ON FACEBOOK

Τη δέσμευσή της για τη λήψη αντίμετρων προκειμένου ν’ ανακουφιστούν όσοι θα πληγούν απ’ τις μειώσεις στις συντάξεις, δήλωση η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η δέσμευση Αχτσιόγλου για αντίμετρα για την περικοπή των συντάξεων αφορά την εποχή μετά τη λήξη τού προγράμματος την 20ή Αυγούστου. Σύμφωνα με την Υπουργό, η Κυβέρνηση θα εξετάσει το δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει το 2018, ούτως ώστε να βρει τρόπους για να ανακουφίσει όσους θα πληγούν.

Η κα Αχτσιόγλου παρουσίασε σε σεμινάριο, που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα.

Η Ε. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο ανεργίας που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα, τονίζοντας, όμως, ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε σημαντική μείωση της ανεργίας από 27% σε 20%.

Στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή περιλαμβάνονται δύο πολύ σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τις προσλήψεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διάταξη που προβλέπει ότι οι εργοδοτικές εισφορές, προσαυξημένες κατά 50%, εκπίπτουν από τη φορολογία για κάθε νέα πρόσληψη και το ίδιο κίνητρο εφαρμόζεται και για να μετατραπεί το μείγμα των εργασιακών σχέσεων (π.χ. οι συμβάσεις μερικής εργασίας σε πλήρους απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας σε πλήρους απασχόλησης, συμβάσεις έργου σε μισθωτή εργασία)

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το επίπεδο είναι χαμηλό σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. λόγω της μείωσης κατά 22% που έγινε το 2012, αλλά και λόγω της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την ίδια, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Κυβέρνηση θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και παράλληλα σκοπεύει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, με προσεκτικά βήματα και στον σωστό χρόνο.

Τέλος, αναφερόμενη στη μείωση των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019, κατά 1% του ΑΕΠ, η κα Αχτσιόγλου σημείωσε ότι έχει νομοθετηθεί και ότι η Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να το κάνει, όμως, μπορούν να ληφθούν αντίμετρα.

Μετά τη λήξη τού προγράμματος την 20ή Αυγούστου, η Κυβέρνηση θα εξετάσει τι δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει το 2018, ούτως ώστε να βρει τρόπους για να «ανακουφίσει» όσους θα πληγούν από αυτό το μέτρο

Ωστόσο, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η μείωση της προσωπικής διαφοράς το 2018 συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, μετά από πιέσεις του ΔΝΤ και συμπλήρωσε ότι τόσο οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί όσο και η ελληνική πλευρά θεωρούσαν ότι δεν ήταν απαραίτητο, διότι οι συνταξιούχοι είχαν ήδη υποφέρει αρκετά, οι δαπάνες για τις συντάξεις βρίσκονται ήδη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι πλέον βιώσιμο.

Διαβάστε ακόμα:

«Μαχαίρι» στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved