Το «πράσινο φως» για την μη περικοπή των συντάξεων πήρε η Κυβέρνηση απ’ το Eurogroup.

Δεν κόβονται οι συντάξεις κι επίσημα, αφού εγκρίθηκε και τυπικά η ακύρωση του μέτρου, ενώ για τις αρχές του επόμενου έτους μεταφέρθηκε η προθεσμία για τις μεταρρυθμίσεις.

Τότε θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σχετικά με τις 16 δεσμεύσεις της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος. Από την εν λόγω εξέταση και την πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, θα εξαρτηθεί η εφαρμογή των μέτρων υπό αίρεση που περιλαμβάνονται στην λύση για την ελάφρυνση του χρέους που πήρε το Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα πάρει τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από την συνολική ετήσια δόσης των 1,2 δισ. του 2019 από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA SNP’s) . Επίσης, θα συζητηθεί αν θα ισχύσει η μείωση επιτοκίου κατά 2,5% στο δάνειο των 12 δις ευρώ που έκανε η Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους.

Παράλληλα, εγκρίθηκε και η εφαρμογή των ελαφρύνσεων ύψους 910 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα. Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη.

Υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας. Παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019.

Κατά το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, με θέμα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών,  δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία.

Πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις συντάξεις

Μέχρι την άλλη Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, στο οποίο περιέχεται, μεταξύ άλλων και η ρύθμιση για την μη περικοπή των συντάξεων.

Το νομοσχέδιο, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα και θα εισαχθεί με την διαδικασία του επείγοντος, ώστε έως την άλλη Τρίτη να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή και η ψήφισή του στην Ολομέλεια.

Διαβάστε ακόμα:

Τα θετικά μέτρα που θα δούμε όλοι το επόμενο διάστημα