Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία στα διαγνωστικά κέντρα

LIKE US ON FACEBOOK

Όπως έγινε γνωστό χθες Τετάρτη μετά από πολύωρη συνεδρίαση τα διαγνωστικά κέντρα θα ανοίξουν αλλά ο ασφαλισμένος θα πληρώνει όλο το ποσό απ’ την τσέπη του. Ποια θα είναι τελικά η λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων;

Η λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων ξεκίνησε αλλά η περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΠΥ βρίσκεται σε αδιέξοδο και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Όπως έχουν προκύψει τα γεγονότα… οι ασφαλισμένοι καλούνται είτε να πληρώσουν όλο το ποσό των εξετάσεων απ’ την τσέπη τους, είτε να περιμένουν στις ατελείωτες ουρές των νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας.

Η λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων ξεκινά από σήμερα καθώς αποφασίστηκε η αναστολή των κινητοποιήσεων, αλλά ο το κόστος το αναλαμβάνει ο ασφαλιζόμενος. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι μάλιστα επισπεύδουν τις διαδικασίες για καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν την ασφαλιστική τιμή που αναγράφεται στο παραπεμπτικό και θα απαλλάσσονται από το 15% συμμετοχής στο κόστος, ενώ με την απόδειξη που θα λαμβάνουν θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Από αυτή τη διαδικασία εξαιρούνται οι καρκινοπαθείς, κατά την εκτίμηση του επείγοντος του θεράποντος ιατρού, και τα οξέα περιστατικά όπου κινδυνεύει η ζωή του ασφαλισμένου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, οι ασφαλισμένοι δεν θα λάβουν πίσω τα χρήματα που θα πληρώσουν για τις εξετάσεις τους, καθώς, όπως είπε, μια τέτοια ενέργεια δεν προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει συνάψει ο ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά κέντρα.

Παράλληλα, επεσήμανε πως γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί η «χωρητικότητα» του δημόσιου συστήματος Υγείας με το να δέχονται χωρίς ραντεβού τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ασφαλισμένους για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Επιπλέον, προωθείται η άρση του περιορισμού του αριθμού των εξετάσεων που μπορούν να διενεργούνται στα απογευματινά εργαστήρια των νοσοκομείων.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η απόφαση των εκπροσώπων των εργαστηρίων οδηγεί «μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια σε ντε φάκτο καταγγελία των συμβάσεων» και κάλεσε τους εργαστηριακούς γιατρούς να αναλογιστούν την κρισιμότητα της συγκυρίας και να δεχθούν τις προτάσεις του υπουργείου για την εκτόνωση της κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Είναι οριστικό: Ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved