Για 24 ώρες θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, αύριο Δευτέρα. Η απεργία στα πλοία αφορά όλες τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας.

Η απεργία της ΠΝΟ είχε εξαγγελθεί εδώ και καιρό ενώ λίγες μέρες πριν επιβεβαιώθηκε ότι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Η ΠΝΟ εξήγγειλε την απεργία μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με την Ένωση των Ακτοπλόων για το θέμα της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα πληρώματα στην ακτοπλοΐα.

Η ΠΝΟ ζητάει 5% αύξηση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας με το επιχείρημα ότι εδώ και οκτώ χρόνια δεν έχουν λάβει καμία αύξηση παρά τις δυσκολίες του επαγγέλματος, ενώ οι ακτοπλόοι, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι δεν μείωσαν τους μισθούς των ναυτικών όπως έγινε σε άλλους κλάδους.

Πηγές αναφέρουν πως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλης, προσπάθησε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση της ΠΝΟ, όμως υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη ναυτεργατικών σωματείων και αποχώρησε.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προειδοποιεί για την προοπτική κλιμάκωσης της κινητοποίησης.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της ΠΝΟ, «η αρνητική, μέχρι σήμερα, συμπεριφορά της εργοδοτικής πλευράς και οι προσπάθειες των αυτόκλητων “καλοθελητών” για τη δημιουργία καταστάσεων κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος του κλάδου μας προκάλεσαν και πυροδότησαν την έντονη οργή όλων των ναυτεργατών».

Διαβάστε ακόμα:

Δεμένα τα καράβια | Αποφασίστηκε απεργία της ΠΝΟ

Photo: Nikos Libertas / SOOC