Πολλούς προβληματισμούς και ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ξεβράστηκαν στις ακτές του Αιγαίου 13 νεκρά δελφίνια τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Αρχές ερευνούν εάν τα 13 δελφίνια νεκρά στις ακτές του Αιγαίου συνδέονται με την τουρκική άσκηση Γαλάζια Πατρίδα.

Τα δελφίνια δεν φέρουν εμφανή ίχνη τραυματισμού και ο συγκεκριμένος αριθμός θεωρείται ανησυχητικός, διότι αυτή την περίοδο ο αντίστοιχος αριθμός νεκρών δελφινιών αντιστοιχεί συνήθως σε δύο νεκρά δελφίνια.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, τα έξι από αυτά εντοπίστηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου.

Η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου, Αναστασία Μήλιου, αναφέρει πως πρόκειται για δελφίνια που δεν φέρουν ίχνη ηθελημένης θανάτωσης, ούτε κάποιας σοβαρής ασθένειας.

Στις περισσότερες, μάλιστα, περιπτώσεις τα δελφίνια ήταν νεαρής ηλικίας και δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δικαιολογεί τον θάνατό τους.

Το σχετικό ρεπορτάζ της “Καθημερινής” κάνει λόγο πως ο θάνατος τους πιθανά να συνδέεται με την συνεχή και ανεξέλεγκτη χρήση σόναρ που έκαναν οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα όταν 100 και πλέον πλοία κατέπλευσαν στο Αιγαίο, ενώ κατά την άσκηση έγιναν και βολές με πραγματικά πυρά.

Τόσο τα σημεία στα οποία εκβράστηκαν τα νεκρά δελφίνια, όσο και η χρονική περίοδος του θανάτου τους, που συμπίπτει χρονικά με την τουρκική άσκηση, ενισχύει το παραπάνω σενάριο.

Έρευνες που έχουν γίνει, άλλωστε, έχουν δείξει ότι η χρήση σόναρ προκαλεί έντονη υποβρύχια ηχορύπανση, ασκώντας τεράστια πίεση με καταστροφικές συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα και κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά.

Διαβάστε ακόμα:

Προσοχή! Τι απαγορεύεται να κάνεις αν δεις ένα δελφίνι στην στεριά