Μαραθώνια αναμένεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis. Τι λένε μέχρι στιγμής οι πλευρές των εμπλεκόμενων προσώπων.

Δέκα κάλπες στη Βουλή για το πόρισμα για τη Novartis καθώς η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί με μυστική ψηφοφορία επί του πορίσματος της Προανακριτικής για την υπόθεση και τα 10 φερόμενα εμπλεκόμενα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής.

Η πρόταση για 10 κάλπες -δηλαδή μια για κάθε πολιτικό πρόσωπο- έγινε απ’ τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους νομιμότητας της διαδικασίας και αποφυγής ενστάσεων για ακυρότητά της, παραπέμποντας και στην άποψη των υπηρεσιών της Βουλής.

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβίβασε στη Βουλή τη διάταξη του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, με την οποία τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις των Δημητρίου Αβραμόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά κατά των εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη.

Τι λένε οι πλευρές των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων

Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του Δημήτρη Αβραμόπουλου, εκφράζουν την άποψη ότι «δεν κατετέθη ποτέ μήνυση από τον επίτροπο κ. Αβραμόπουλο κατά των εισαγγελικών λειτουργών κ. Ελένης Τουλουπάκη, κ. Χρήστου Ντζούρα και κ. Στυλιανού Μανώλη, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Απ’ την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Έχοντας απωλέσει κάθε αίσθηση νομιμότητας και κάθε σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης «διαβίβασε στη Βουλή τη διάταξη του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή δια της οποίας τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις των Δημητρίου Αβραμόπουλου, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου κατά των εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη», όπως γράφεται στο δελτίο τύπου που έσπευσε να εκδώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενόψει προφανέστατα της αυριανής συζήτησης στη Βουλή.

Από πού έως πού μια τέτοια εισαγγελική διάταξη έπρεπε να καταστεί δημόσια παρότι αφορά την ποινική προδικασία που είναι μυστική και από πού έως πού έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή; Από ποτέ διαβιβάζονται στη Βουλή οι δικογραφίες στις οποίες πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί είναι μηνυτές;».

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καταγγέλλει πως ο αντιεισαγγελέας δεν εξέτασε τη μήνυση, δεν έλαβε καταθέσεις και δεν ζήτησε κανένα πρόσθετο στοιχείο:

«Μια μέρα πριν συζητηθεί και πάλι στη Βουλή η υπόθεση Novartis, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, βάζει στο αρχείο τις μηνύσεις που κατατέθηκαν κατά των Εισαγγελέων διαφθοράς από τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά. Η διάταξη Αγγελή έχει ημερομηνία 4 Μαΐου. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης το ανακοινώνει δημόσια 13 μέρες αργότερα! Και λίγες ώρες πριν γίνει ξανά σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Το πρώτο που καταγγέλλω είναι ότι ο αντιεισαγγελέας Αγγελής δεν εξέτασε καθόλου την μήνυσή μας, δεν έλαβε μαρτυρικές καταθέσεις, δεν μας ζήτησε να προσκομίσουμε κανένα πρόσθετο στοιχείο. Αυτές τις παραλείψεις τις θεωρώ αδιανόητες».

Διαβάστε ακόμα:

Χωρίς τέλος οι αποκαλύψεις για τις δωροδοκίες Novartis | Πάνω από 3 δις ζημία στο Δημόσιο