Αντισταθμιστικά μέτρα για να μην φτάσουν οι αυξήσεις στους καταναλωτές εξετάζει η ΔΕΗ, καθώς σε ισχύ αναμένεται να τεθεί μηχανισμός αντιστάθμισης μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε αναφέρει ότι η ΔΕΗ δεν θα μπορεί πια να απορροφά τις επιβαρύνσεις και ότι χρειάζεται αύξηση στα τιμολόγια η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και δικαιότερη.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος, ενώ τώρα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ η λύση που προκρίνεται περιλαμβάνει τα εξής:

  • Η ΔΕΗ θα ενσωματώσει στα τιμολόγια ρήτρα ρύπων ή οριακής τιμής, που θα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις του κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή της τιμής της ενέργειας που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά ρεύματος, με πιθανότερη εκδοχή την πρώτη.
  • Η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αυξάνει αυτόματα τις εισροές στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών και δημιουργεί έτσι προϋποθέσεις για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο λογαριασμός των ΑΠΕ αναμένεται στο τέλος του 2019 να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 108 εκατ. ευρώ, που συνεπάγεται και ότι θα υπάρξει περιθώριο για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Μάλιστα, την Παρασκευή στο πλαίσιο της υπογραφής δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε αναφέρει ότι στόχος είναι η συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών να είναι σχεδόν μηδενική, ενώ ότι με την εισαγωγή της ρήτρας η «ΔΕΗ δεν πρόκειται ν’ ανακτήσει το σύνολο του επιπλέον κόστους που επωμίζεται από την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου αλλά μόνο ένα μικρό μέρος του».

Εκτός από τη ρήτρα, η ΔΕΗ εξετάζει την ίδια ώρα και τη μείωση του ποσοστού έκπτωσης για τους καταναλωτές που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους, που σήμερα ανέρχονται στο 15%.

Διαβάστε ακόμη:

Αλλάζουν τα κριτήρια για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο | Η απόφαση