Χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου εναντίον διαδηλωτών κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό. Σκοπός της διαδήλωσης ήταν η διαμαρτυρία κατά της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή χρήση δακρυγόνων έκανε και η ισραηλινή αστυνομία στη Βηθλεέμ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονται για την απόφαση του Trump.

Εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία, στη συνοικία Άουκαρ, βόρεια της Βηρυτού, τη στιγμή που οι δυνάμεις ασφαλείας τους εμπόδισαν να εισέλθουν με μεταλλική πόρτα που έκλεινε τον δρόμο προς το κτίριο.

Συνθήματα εναντίον του Trump φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ μια ομάδα έκαψε ομοίωμα του προέδρου των ΗΠΑ. Αρκετοί ήταν και εκείνοι που έβαλαν φωτιά στους δρόμους και πετούσαν αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

Πολλοί ήταν οι τραυματίες από τις πέτρες και τα δακρυγόνα, ενώ ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν και μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων, αλλά και ισλαμιστές και υποστηρικτές της λιβανικής Αριστεράς.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν στον Λίβανο, μεταξύ των οποίων και όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, αλλά και απόγονοί τους.

Photo: REUTERS/ALI HASHISHO