Τι κάνεις αν χρωστάς στη ΔΕΗ και πώς μπορείς να διακανονίσεις το χρέος σου; Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της, δήλωσε πως αλλάζει το σύστημα, ζητά μεγαλύτερη προκαταβολή και λιγότερες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αν χρωστάς στη ΔΕΗ, αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει καθώς πρόκειται για την ανακοίνωσή της για τον διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών από λογαριασμούς ρεύματος. Προκειμένου να περιοριστούν τα χρέη αποφάσισε μεγαλύτερη προκαταβολή και λιγότερες δόσεις για αυτούς που χρωστούν.

Αποφασίστηκε ένα σύστημα ρυθμίσεων το οποίο συνδέεται αφενός με τον βαθμό συνέπειας στην πληρωμή των λογαριασμών κατά το παρελθόν αλλά και, επιπλέον, με το ύψος του λογαριασμού, ούτως ώστε όσοι έχουν χαμηλότερη κατανάλωση να πληρώνουν μικρότερο ποσοστό προκαταβολής και αντίστροφα. Διατηρούνται επίσης τα μέτρα (από εξώδικα μέχρι διακοπή ρεύματος και ένδικα μέσα) για όσους δεν πληρώνουν τις δόσεις των διακανονισμών.

Το νέο σύστημα εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας στις 27 Απριλίου με έναρξη εφαρμογής από την 1η Μαΐου.

Η αναθεώρηση των ληξιπρόθεσμων κρίνεται αναγκαία γιατί:

  • Οι ρυθμίσεις να γίνουν όσο το δυνατόν πιο εξατομικευμένες για να μπορούν να αποδώσουν περισσότερο.
  • Η ρύθμιση να μην εκλαμβάνεται από τους πελάτες ως τρόπος αποφυγής των υποχρεώσεών τους έναντι της ΔΕΗ.
  • Η ΔΕΗ να μπορέσει να ανακτήσει σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών και
  • Να περιοριστεί η έκθεση της επιχείρησης στον κίνδυνο δημιουργίας νέων επισφαλειών.

Το νέο σύστημα διακανονισμών για τους οικιακούς πελάτες:

Α. Οι πελάτες διαχωρίζονται κατά το βαθμό της συνέπειας που επέδειξαν στην πληρωμή των λογαριασμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο στις εξής έξι κατηγορίες, όπως ίσχυε και πριν:

  1. Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς.
  2. Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς.
  3. Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού.
  4. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.
  5. Πελάτες με αποκοπή λόγω χρέους, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποκοπής.
  6. Διαπιστωμένη ρευματοκλοπή

Β. Για όσους εντάσσονται στις κατηγορίες 1 έως 4 το σύστημα της ρύθμισης κλιμακώνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

  • Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή του 10% της οφειλής. Για μηνιαίο λογαριασμό 101 – 250 ευρώ, προκαταβολή 15% και από 250 ευρώ και πάνω η προκαταβολή γίνεται 20%.
  • Σε όλες τις περιπτώσεις ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης είναι 24. Η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος του μέσου μηνιαίου λογαριασμού (αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή). Αν προκύπτει υπόλοιπο, τότε αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την προκαταβολή.

Γ. Για τις κατηγορίες συνέπειας 5 και 6 η ρύθμιση γίνεται με 30% προκαταβολή και μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις. Αν έχει κοπεί το ρεύμα λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.

Οι διαφορές από το προηγούμενο σύστημα

Μέχρι πρότινος το σύστημα που ίσχυε, για τις κατηγορίες συνέπειας 1 ως 4 και για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ προβλέπονταν 24 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ενώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ προβλεπόταν προκαταβολή 10% και 18 μηνιαίες δόσεις ή 15% και 36 δόσεις.

Με το νέο σύστημα, στόχος της ΔΕΗ είναι να εντοπίσει τους κακοπληρωτές, αυτούς που δεν πληρώνουν ενώ μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα τους. Οι ευάλωτοι οικιακοί πελάτες υπάγονται σε ειδικές ρυθμίσεις. δηλαδή έχουν άτοκες δόσεις έως 50% του μηνιαίου λογαριασμού που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά το θερινό ωράριο της ΔΕΗ | Ποιο το όφελος των καταναλωτών