Χωρίς πανηγυρισμούς η έξοδος απ’ τα Μνημόνια και η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα 20 Ιουνίου. Ποια τα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα.

Με διάγγελμα σήμερα ή αύριο αναμένεται ν’ ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την έξοδο απ’ τα Μνημόνια.

Το μήνυμα, με το οποίο ο κ. Τσίπρας θα κηρύξει το τέλος των μνημονίων πιθανότατα να εκφωνηθεί όχι από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά από κάποιο άλλο συμβολικό σημείο της Ελλάδας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ένα πολιτικό μανιφέστο για τη νέα μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά και για την επόμενη ημέρα που ξημερώνει στην ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία τελικά άλλαξε τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο απ’ τα Μνημόνια με πανηγυρισμούς, εκδηλώσεις και συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, οι πανηγυρισμοί αυτοί αναβλήθηκαν, αλλά δεν ακυρώθηκαν.

Η δεύτερη ομιλία του κ. Τσίπρα αναμένεται να αφορά των ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι θέμα ημερών ν΄ανακοινωθεί, μπορεί και μέσα στην εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να ανέβει στη ΔΕΘ με μια νέα κυβέρνηση.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ακόμη ότι το διάγγελμα δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί απ’ το Καστελόριζο, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει πριν από οκτώ χρόνια την είσοδο στα Μνημόνια, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να συνδεθούν τα δύο γεγονότα.

Διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr το διάγγελμα του πρωθυπουργού θα γίνει στο νησί της Ιθάκης. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να φέρει τους συμβολισμού που έχει το νησί της Ιθάκης. Μέσα στο διάγγελμα θα αναφερθεί στους «Λαστρυγόνας και του Κύκλωπας» του ποιήματος του Καβάφη και θα καλέσει τον κόσμο να μην φοβάται.

Το αυριανό διάγγελμα θα είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνει το Μαξίμου, ενώ στο πρόγραμμα είναι και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Επιπλέον, στις 8 Σεπτέμβρη θα γίνει η ομιλία του Πρωθυπουργού για τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών όπως και την κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2019.

Διαβάστε ακόμη:

Το χρονικό των μνημονίων: Από την είσοδο το 2009 μέχρι και την έξοδο του 2018