Τραβούν χειρόφρενο οι μεταφορές, τα πλοία μένουν δεμένα στα λιμάνια και ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους για συλλαλητήρια. Η γενική απεργία που έχει κηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) “κατεβάζει ρολά” στη χώρα.

Η Συνομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, αλλά και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, με κεντρικό σύνθημα «απεργούμε-αγωνιζόμαστε-διεκδικούμε».

«Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απαιτεί, μεταξύ άλλων, “κατάργηση φοροεπιδρομής, 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία για όλους, καθώς και δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς καμία περικοπή σε συντάξεις και παροχές”», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ:

  • 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό
  • Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας
  • Εργασία για όλους
  • Καθολική κοινωνική πρόνοια
  • Κατάργηση φοροεπιδρομής
  • Ακατάσχετη πρώτη κατοικία

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες. Από τον ιδιωτικό τομέα, στην απεργία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι οικοδόμοι, το σωματείο μισθωτών τεχνικών, οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία (ΟΣΝΙΕ), οι μηχανικοί Δημοσίου (ΠΟΕΜΥΔΑΣ) κ.α.

Στους δρόμους οι μαθητές

Η Συντονιστική Επιτροπή μαθητών Αθήνας σε ανακοίνωσή της τονίζει πως στις 10.00 την Τετάρτη πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια πορεία.

Η ανακοίνωση:

«Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά και δυναμικά τον δίκαιο αγώνα μας! Το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην κατατεθεί! Αγωνιζόμαστε για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει! Από την αρχή της χρονιάς οι μαθητές έχουμε κάνει αισθητή την παρουσία μας με τις δεκάδες κινητοποιήσεις μας και τις μεγάλες μαθητικές μας πορείες στις 29 Οκτώβρη σε πάνω από 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καταθέσει το απαράδεκτο νομοσχέδιό της που κάνει ακόμα χειρότερο το ήδη εξοντωτικό σχολείο. Η κυβέρνηση που συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι συνεργάτες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους με ακόμα πιο μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει.

Απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας η κυβέρνηση απαντά με συκοφαντία, ΜΑΤ και χημικά. Η τρομοκρατία ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ».

“Παραλύουν” οι μεταφορές

Η Αθήνα θα μείνει χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, προαστιακό σιδηρόδρομο, τραμ και τρόλεϊ για 24 ώρες, αφού οι εργαζόμενοι τραβούν συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ πραγματοποιούν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας (5 π.μ.) έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των λεωφορείων θα επέλθει έως τις 10 π.μ., ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 8 μ.μ.

Ακινητοποιημένα είναι και τα τρένα λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, με στάσεις εργασίας.

Μία στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09.00 το πρωί και μία από τις 21.00 μέχρι και τη λήξη της νυχτερινή βάρδιας. Όλα τα υπόλοιπα προγραμματισμένα δρομολόγια της ημέρας θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μένει η χώρα σήμερα, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

«Τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτεργατών θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τις αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες ανακοινώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016 για το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Διαβάστε ακόμα:

«Παραλύει» η Αθήνα: 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ