Δέσμευση για να μειώσουν τη χρήση ποτηριών, μαχαιροπίρουνων και πλαστικής σακούλας από 170 χώρες.

170 χώρες κάνουν ένα μεγάλο βήμα, καθώς συμφώνησαν τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης μέχρι το 2030, κατά τη διάρκεια διάσκεψης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) στο Ναϊρόμπι.

Οι εκπρόσωποι των χωρών συμφώνησαν τα πλαστικά μίας χρήσης, που αποτελούν μεγάλο μέρος των οκτώ εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος κρίνουν το μέτρο ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει την μόλυνση παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι χώρες δεσμεύθηκαν «να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκαλεί στο οικοσύστημά μας η χρήση και η μη βιώσιμη απόρριψη των πλαστικών προϊόντων, κυρίως περιορίζοντας σημαντικά τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης ως το 2030.

Η αρχική πρόταση για τη σταδιακή εξάλειψη των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης ως το 2025 προσέκρουσε στις αντιδράσεις πολλών κρατών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

«Είναι δύσκολο να βρούμε μία λύση για όλα τα κράτη μέλη», εξήγησε ο Σίιμ Κίισλερ, πρόεδρος της διάσκεψης στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι το περιβάλλον βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Πάνω από 4.700 αντιπρόσωποι -ανάμεσά τους υπουργοί Περιβάλλοντος, επιστήμονες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου- συμμετείχαν στη διάσκεψη.

Ανάμεσα στις αποφάσεις που υπογράφηκαν είναι και μία για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων αλλά και η πρόθεση να γίνουν διαβουλεύσεις με αυτόχθονες πληθυσμούς προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή νέοι κανόνες.

Όμως, αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι στο τελικό κείμενο, η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο αναφέρεται μόλις δύο φορές, ενώ τα ορυκτά καύσιμα, που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για αυτή, καμία.

Διαβάστε ακόμα:

Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης στην Ε.Ε. | Μια σπουδαία απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου