Σήμερα το κρύο μπορεί να είναι «τσουχτερό», αλλά ο καιρός χάρισε σε ορισμένες περιοχές το δώρο να περάσουν χιονισμένα Χριστούγεννα! Μαγικές εικόνες απ’ την Πάρνηθα και τη Λέσβο.

Ξυπνήσαμε με χιονισμένα Χριστούγεννα σε όλη την Ελλάδα και οι εικόνες που βλέπουμε μας έχουν βάλει στο γιορτινό mood για τα καλά! Παρόλα αυτά η κακοκαιρία και το χιόνι έχουν και την αρνητική πλευρά.

Το κρύο είναι έντονο και το «ψυχρό μέτωπο», σαρώνει τη χώρα από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη. Προβλήματα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο εξαιτίας των βροχοπτώσεων στα πεδινά, στα ορεινά λόγω των χιονοπτώσεων και στο Αιγαίο εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Μάλιστα, μέσα σε 12 ώρες η κακοκαιρία διένυσε περίπου 600 χιλιόμετρα και κινούταν κατά μέσο όρο, με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα, για να φτάσει απ’ τη Βόρεια Ελλάδα στην Κρήτη.

Πού έχει χιονίσει και πού παρατηρούνται τα περισσότερα προβλήματα; Χιονοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Προβλήματα παρατηρούνται κυρίως σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά την Αττική, χιονοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ το βράδυ πιθανότατα τα φαινόμενα να επεκταθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Η θερμοκρασία αναμένεται να κινηθεί στους ίδιους βαθμούς και την Τετάρτη, ενώ δεν θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς.

Στην Πάρνηθα αυτή την ώρα, το θερμόμετρο δείχνει τους -1 βαθμούς Κελσίου και αναμένεται να πέσει κι άλλο όσο πλησιάζει το βράδυ.

Παράλληλα, η Τροχαία έχει απαγορεύσει την κίνηση των οχημάτων χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ. Κλειστός είναι ο δρόμος προς το καταφύγιο Μπάφι, ενώ οι υπεύθυνοι αυτού συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την ιστοσελίδα lesvospost.com, στη Λέσβο η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο είναι πολύ καλή αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Ειδικότερα, χιονίζει σε Αγιασό, Σκούταρο, Σκαλοχώρι, Βατούσα, Άγρα, Μεγαλωχόρι, Παλαιοχώρι, Βαφείο, Αμπελικό. Οι αρχές ενημερώνουν οι μετακινήσεις να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Λέσβου.

Σημειώνεται ότι μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Διαβάστε ακόμη:

«Λευκά» Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές | Πού χρειάζονται αλυσίδες

Φωτογραφία αρχείου