Χιλιάδες οι αιτήσεις για λέσχες καπνιστών | Τι θα ισχύσει;

LIKE US ON FACEBOOK

Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο με τους καπνιστές να αναγκάζονται να βγαίνουν έξω από τα μαγαζιά για να καπνίσουν. Άλλοι, από την άλλη πλευρά, επιθυμούν να δημιουργηθούν λέσχες καπνιστών, προκειμένου να απολαμβάνουν το τσιγάρο με την ησυχία τους. 

Πιο συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί στο Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) τουλάχιστον 2.000 αιτήσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν λέσχες καπνιστών.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν περίπου 40 με 50 λέσχες, με βάση το παραπάνω σωματείο (ΠΑΣΚΕΔΙ).

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά σήμερα 120.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολλά από τα οποία έχουν πληγεί από το νέο μέτρο της κυβέρνησης και, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά θα επιχειρήσουν να εκδώσουν τη σχετική άδεια.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΚΕΔΙ, Ηλίας Καλιώρας, ανέφερε στο ethnos.gr ότι η Ελλάδα δε θα γεμίσει με λέσχες καπνιστών και πως υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις, που θα πρέπει να πληρούν τα καταστήματα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κάποιος άδεια είναι το μαγαζί να διαθέτει αίθουσα τουλάχιστον 80 τ.μ., προκειμένου να μπορεί να διαμορφωθεί. Σε λέσχες καπνιστών μπορούν να διαμορφωθούν ιδιωτικοί χώροι που ανήκουν στο κατάστημα, όπως το υπόγειο, το πατάρι, η πρασιά, τα προκήπια οικοδομών, ο πρώτος ή δεύτερος όροφος, όχι όμως και χώροι που ανήκουν στον δήμο ή έχουν παραχωρηθεί προς χρήση από αυτούς.

Πρόκειται για αυτόνομους ιδιωτικούς χώρους χωρίς εξάρτηση εργασίας. Δεν θα υπάρχουν εκεί εργαζόμενοι που θα κυκλοφορούν. Οι χώροι που θα δημιουργούνται, αφού πρώτα αδειοδοτηθούν, δεν θα έχουν επαφή με τον χώρο των μη καπνιστών. Θα λειτουργούν όπως τα ντιλίβερι, που παραγγέλνεις πίτσα ή οτιδήποτε άλλο στο σπίτι σου 

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους, οι οποίες θα συνοδεύονται με αντίγραφο της άδειας λειτουργίας και της κάτοψης του καταστήματος. Αφού ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος από τον ΠΑΣΚΕΔΙ, τότε θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και εντός μίας βδομάδας θα εκδίδεται το καταστατικό έναρξης της λέσχης καπνιστών. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι έχουν την υποχρέωση να κάνουν τα απαραίτητα χωρίσματα στο κατάστημα και να τοποθετήσουν εξαερισμό. Η μοναδική προϋπόθεση για να γίνει κάποιο άτομο μέλος και να του επιτρέπεται η είσοδος είναι να συμπληρώσει μια αίτηση εγγραφής και να την υπογράψει. Έπειτα, θα του παραχωρείται μια κάρτα μέλους, την οποία πρέπει να επιδεικνύει κάθε φορά για να μπει στο χώρο αυτό.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει τονίσει σχετικά με τις λέσχες καπνιστών πως “η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων”.

Διάβασε ακόμα το μεγαλύτερο αρνητικό που έχει συμβεί με τον αντικαπνιστικό νόμο:

Η αρνητική πλευρά του αντικαπνιστικού νόμου και όσα συμβαίνουν

Photo: Unsplash/ fotografierende

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved