Χιλιάδες καταναλωτές εκτός Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ και αναμένεται να δουν τον λογαριασμό τους αυξημένο κατά 40%! Τι μπορείς να κάνεις αν έμεινες εκτός του ΚΟΤ;

Γιατί, όμως, χιλιάδες καταναλωτές έμειναν εκτός Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ; Ορισμένοι από αυτούς δεν έκαναν υποβολή νέας αίτησης για να ενταχθούν στο ΚΟΤ κι έτσι έχασαν την αρχική προθεσμία που ήταν η 30η Απριλίου. Έτσι έμειναν εκτός και αυτό δεν σημαίνει μόνο πως πλέον δεν δικαιούνται την έκπτωση και θα δουν φουσκωμένο τον λογαριασμό της ΔΕΗ κατά 40%, αλλά έχασαν και την προστασία που είχαν ως χρήστες ΚΟΤ, από αποκοπές ρεύματος για τα χρέη τους.

Πλέον έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, από τις 30 Οκτωβρίου, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει το energypress, τα νούμερα των πελατών της ΔΕΗ, που εμφανίζονται ως “κομμένοι” από το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, εξαιτίας είτε των αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, είτε από αμέλεια των δικαιούχων να καταθέσουν ξανά αίτηση, ανέρχονται στο εντυπωσιακό νούμερο των 230 με 250.000. Με λίγα λόγια, το 35% των 700.000 δικαιούχων, πλέον βρίσκεται σε μια ζώνη γκρίζα, σε μια αναμονή μέχρι να υποβάλλουν ξανά αίτηση, ενώ ο λογαριασμός θα είναι αυξημένος έως και 42%.

Μέχρι πότε θα γίνονται οι αιτήσεις για το ΚΟΤ;

Η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κ.Ο.Τ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμιλόγιο) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017, θα είναι συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις ένταξης και μετά την 30η Νοεμβρίου του 2018.

Να σημειώσουμε πως νέα αίτηση πρέπει να υποβάλλουν, όσοι είχαν ενταχθεί κατά το παρελθόν στο Κ.Ο.Τ, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017.

Όσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης θα μπορούν να αξιοποιούν το Κ.Ο.Τ. μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα (μετά και την παράταση μέχρι την 30η Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές).

Αναλυτικά τα 6 βήματα για την αίτηση

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι θα δουν έκπτωση 30% στους λογαριασμούς ρεύματος