Χαμηλώνει (κι άλλο) ο βαθμός για το απολυτήριο Λυκείου

LIKE US ON FACEBOOK

Εξαιρετικά χαμηλός είναι ο βαθμός για το απολυτήριο Λυκείου, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον αντιπρόεδρο Μορφωτικών Υποθέσεων του Σώματος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθανάσιος Μιχελής κι έγινε δεκτή από το Υπουργείο Παιδείας.

Χαμηλώνει ο πήχης και πλέον ο βαθμός για το απολυτήριο Λυκείου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 9,5 τόσο σε ημερήσια όσο και εσπερινά Γενικά Λύκεια.

Πιο συγκεκριμένα, το 9,5 ως βαθμός για το απολυτήριο Λυκείου, θα προκύπτει όχι μόνο απ τα μαθήματα στα οποία θα εξετάει ο κάθε μαθητής στις Πανελλήνιες αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα γενικής παιδείας της τάξης. Σε αυτά δηλαδή, που δεν εξετάζεται για να την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τα μαθήματα αυτά εξαιρείται η Φυσική Αγωγή.

Οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου στα Ημερήσια Γενικά Λύκεια και οι μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ των Εσπερινών ΓΕΛ, οι οποίοι έχουν χαμηλότερο μέσο όρο από 9,5 που είναι το κατώτατο, θα εξετάζονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου μόνο στα μαθήματα των οποίο ο βαθμός ήτα μικρότερος από 9,5.

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρει ότι η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, καθώς η εξαγωγή του γενικού μέσου όρου απόλυσης των μαθητών γενικού Λυκείου πραγματοποιείται με μειωμένο αριθμό των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων στις εξετάσεις Ιουνίου, μετά την ψήφιση του ν. 4521/2018.

Για τον λόγο αυτό θα υπάρχει και ο υπολογισμός όλων των μαθημάτων (και των μη γραπτώς εξεταζόμενων) ώστε να συμβάλλουν στον γενικό Μ.Ο.

Επιπλέον, ορίζονται τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές στις ειδικές εξεταστικές περιόδους και καθορίζεται η συγκρότηση της επιτροπής που διενεργεί την προφορική εξέταση. Να σημειώσουμε πως με τον πρόσφατο ν. 4521/2018 μειώθηκε , ο αριθμός των μαθημάτων που εξετάζονται γραπτώς, μια τροπολογία που θα προσαρμόσει το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα στον νέο νόμο.

Πίσω από αυτήν την τροπολογία, υπάρχει η επιθυμία του υπουργείου Παιδείας να ξεκαθαρίσει πως με τον νέο υπολογισμό του Μ.Ο, ο γενικός βαθμός του απολυτηρίου δεν εξαρτάται μόνο από τις επιδόσεις στα μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές. Εάν ίσχυε αυτό, περίπου το 25% θα κινδύνευε να «μείνει» στην ίδια τάξη και κάπως έτσι τα πράγμα γίνονται πιο εύκολα.

Να σημειωθεί πως σε λίγες μέρες θα χτυπήσει και το τελευταίο κουδούνι για τα σχολεία. Δες αναλυτικά όλες τις ημερομηνίες.

Διαβάστε επίσης:

Γαβρόγλου: Προθάλαμος για τα πανεπιστήμια η Γ’ Λυκείου

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved