Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν την Κυριακή και τυπικά το «διαζύγιο» με τη Βρετανία, παρόλα αυτά δεν παρέλειψαν να στείλουν και το μήνυμα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ότι η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να περάσει από το κοινοβούλιο της Μ.  Βρετανίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν παρέλειψαν ακόμη να τονίσουν στην Τερέζα Μέι ότι σε περίπτωση που η συμφωνία δεν περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο, οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξαναρχίσουν ακόμη και αν οι Βρετανοί πολιτικοί τις απορρίψουν.

Πιο συγκεκριμένα, «αυτή είναι η μοναδική συμφωνία» υποστήριξε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο κ. Γιούνκερ απ’ την πλευρά του δήλωσε ότι η Βρετανική Βουλή θα πρέπει να καταλάβει ότι «δεν είναι μόνο η καλύτερη δυνατή συμφωνία αλλά και η μόνη δυνατή συμφωνία», σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά την λήξη της Συνόδου.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «αυτοί που απορρίπτουν την συμφωνία για το Brexit ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο θα απογοητευτούν μέσα σε δευτερόλεπτα», υποστηρίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, η οποία χρειάζεται τη στήριξη του κοινοβουλίου.

«Πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας θα επικυρώσει την συμφωνία, γιατί είναι ένα σοφό κοινοβούλιο» δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ, ενώ εξέφρασε και και την ατμόσφαιρα που υπάρχει στη Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες να θέλουν να «ξορκίσουν την πιθανότητα να μην περάσει από την Βουλή» όπως έλεγε Έλληνας αξιωματούχος. «Είναι μία πιθανότητα που κανένας δεν θέλει να συζητήσει σήμερα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν είναι μόνο αρνητικό το Βrexit», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας επίσης ότι: «Το Βrexit κατάφερε να δώσει στην ΕΕ μία πρωτόγνωρη ενότητα».

Η κ. Μέρκελ τόνισε ακόμη πως «μπορούμε να είμαστε ισχυροί μόνο αν υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας μαζί, και αυτή έχει υπάρξει μία θετική εμπειρία», ενώ χαρακτήρισε την συμφωνία «διπλωματικό αριστούργημα».

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα η Τερέζα Μέι ζήτησε τη στήριξη του βρετανικού λαού για τη συμφωνία για το Brexit, ενώ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου, η ίδια κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν το «διαζύγιο» από την Ε.Ε..

Η ίδια τόνισε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης, μέσω της δημοσιοποίησης αναλύσεων, αλλά και μιλώντας δημοσίως. Η κ. Μέι δήλωσε ακόμη πως στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί, τότε η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξης μιας «κρίσιμης εθνικής συζήτησης» πριν από μια από τις «πιο σημαντικές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για πολλά χρόνια», ενώ σημείωσε ακόμη ότι η ψηφοφορία θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα.

«Η θέση της Ισπανίας αναφορικά με το Γιβραλτάρ είναι ισχυρότερη μετά την σημερινή συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τον καθορισμό των μελλοντικών τους σχέσεων», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά τη συμφωνία που εγκρίθηκε το Σάββατο μεταξύ Ισπανίας-Ε.Ε. για το Γιβραλτάρ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit: «Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει την θέση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Γιβραλτάρ, ενώ μια τέτοια (ισχυρή) θέση δεν είχαμε μέχρι τώρα».

Τσίπρας: Ισορροπημένη συμφωνία, δύσκολη καμπή για την Ε.Ε.

«Ισορροπημένη» χαρακτήρισε τη συμφωνία για το Brexit, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, σε μήνυμά του στο Twitter, o ίδιος τόνισε ότι η νέα συμφωνία δεν πρέπει να αποτελεί προηγούμενο για τρίτες χώρες.

«Η σημερινή συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισορροπημένη, αποτελεί δε, μια δύσκολη αλλά ιστορική καμπή για την Ε.Ε. Οφείλουμε να εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα της και στη μελλοντική εταιρική σχέση Ε.Ε. –  Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νέα συμφωνία Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αναδεικνύει τη μοναδικότητα της σχέσης με το πρώην μέλος και να μην αποτελεί προηγούμενο για τρίτες χώρες. Να διασφαλίζει το σημερινό επίπεδο προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων στα προϊόντα και να περιλαμβάνει την υφιστάμενη συμφωνία για τον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τι σημαίνει το Βrexit για την Ελλάδα;

Αναφορικά με την Ελλάδα, οι γεωγραφικές σημάνσεις για τα ελληνικά προϊόντα όπως τη φέτα, το ελαιόλαδο κλπ., αυτά θα προστατεύονται κανονικά στη Βρετανία, όπως γινόταν μέχρι και σήμερα και μετά το Βrexit.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ήταν σημαντικό να αναφερθεί και στα συμπεράσματα της συμφωνίας, όπου αναφέρεται ότι οι σχέσεις Ε.Ε.- Βρετανίας είναι μία «μοναδική σχέση», προκειμένου να μην υπάρξει η πιθανότητα άλλες χώρες όπως η Τουρκία να ζητήσουν το ίδιο πλαίσιο συνεργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν το «διαζύγιο» με τη Βρετανία