Το πολυαναμενόμενο Brexit έγινε πραγματικότητα. Μετά από 47 χρόνια η Βρετανία βρίσκεται εκτός Ε.Ε. Ωστόσο, τι αλλάζει με το Brexit; 

Από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, ξεκινά και επίσημα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που θα καθορίσουν τις μελλοντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο. Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία και να τηρηθεί. Διαφορετικά, η Αγγλία θα πρέπει να καταφύγει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μπορεί, βέβαια, βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μια παράταση της μεταβατικής περιόδου για ένα ή δύο έτη, αλλά θα πρέπει να έχει αποστείλει επίσημο αίτημα μέχρι την 1η Ιουλίου.

Ποιο αναλυτικά τι αλλάζει με το Brexit;

66 εκατομμύρια λιγότεροι κάτοικοι

Μαζί με τη Βρετανία αποχώρησαν ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 66 εκατομμύρια κάτοικοι με την Ε.Ε. να μειώνεται σε στα περίπου 446 εκατομμύρια, ενώ το έδαφός της μειώνεται κατά 5,5%.

Θεσμοί

Η σημαία της Βρετανίας κατέβηκε έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Βρετανία να γίνεται «τρίτη χώρα». Οι 73 Ευρωβουλευτές από τη Βρετανία αποσύρονται και δε θα συμμετέχουν πλέον στα όργανα του Συμβουλίου. Από τις έδρες τους οι 46 θα κρατηθούν για τα νέα κράτη μέλη και οι 27 θα αναδιανεμηθούν σε άλλες χώρες. Επιπλέον, οι Βρετανοί δεν θα μπορούν πλέον να εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Διαπραγματεύσεις

Πρόκειται να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, κυρίως στον εμπορικό τομέα. Βέβαια, η εμπορική συμφωνία ίσως να πρέπει να επικυρωθεί από περισσότερα από 30 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια.

Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία θα εξακολουθήσει να υπόκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Δικαιώματα πολιτών

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,2 εκατομμύριο Βρετανοί ζουν σε χώρες της Ε.Ε., κυρίως στην Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, 2,9 εκατομμύρια πολίτες από τις 27 χώρες της Ε.Ε. ζουν στη Βρετανία, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,6% του πληθυσμού.

Με τη συμφωνία αποχώρησης οι άνθρωποι που έχουν εγκατασταθεί εκατέρωθεν της Μάγχης πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη χώρα υποδοχής. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία θα πρέπει να εγγραφούν για να λάβουν το δικαίωμα αυτό. Βέβαια, για τους Βρετανούς που ζουν στην Ε.Ε. οι διαδικασίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η ελευθερία της μετακίνησης θα ισχύει ως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Διάβασε ακόμα:

Εκτός Ε.Ε. η Βρετανία μετά από 47 χρόνια

Photo: Pixabay