Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν νέο δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ δηλώνουν και την αντίθεσή τους στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, μεγάλη ήταν η συγκέντρωση των διαδηλωτών στην πορεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο κέντρο του Λονδίνου, με αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, τη στιγμή που η κρίση του Brexit βαθαίνει ολοένα και περισσότερο ενώ κρίσιμο θεωρείται και το μέλλον της πρωθυπουργίας της Τερέζα Μέι.

«Η καλύτερη συμφωνία είναι το μη Brexit» και «Ζητάμε Δημοψήφισμα», ήταν μερικά από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη σημερινή πορεία, η οποία σύμφωνα με τους οργανωτές ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα κατά του Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η Μέι ανέφερε ότι μπορεί να φέρει ξανά στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την Ε.Ε, η οποία έχει ήδη δύο φορές καταψηφιστεί από τη βρετανική Βουλή. Σύμφωνα με τους The Times και την The Daily Telegraph, η πίεση στην Μέι για να παραιτηθεί αυξάνεται.

«Θα αισθανόμουν διαφορετικά, αν ήταν μια καλά διαχειριζόμενη διαδικασία και η κυβέρνηση έπαιρνε λογικές αποφάσεις. Όμως είναι πλήρες χάος» ανέφερε στο Reuters, ο Γκάρεθ Ρέι από το Μπρίστολ, ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι: «Η χώρα θα είναι διχασμένη ό,τι κι αν συμβεί και είναι χειρότερα όταν είσαι διχασμένος πάνω σ’ ένα ψέμα».

Οι διαδηλωτές υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Μαρμπλ Αρτς, στην άκρη του Χάιντ Παρκ, προκειμένου να ξεκινήσουν την πορεία τους μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ και τελικά να φτάσουν έξω από το κοινοβούλιο.

Παρόλο που ακόμη δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών, οι οργανωτές αναφέρουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο ξεκίνημα της πορείας, ενώ διακόσια τουριστικά λεωφορεία απ’ όλη τη Βρετανία μετέφεραν ανθρώπους στο Λονδίνο για την πορεία.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, ο αριθμός των διαδηλωτών υπερβαίνει εκείνο παρόμοιας συγκέντρωσης που είχε γίνει τον Οκτώβριο και στην οποία υπολογίζεται ότι είχαν συμμετάσχει περίπου 700.000 άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, στις 4 εκατομμύρια υπογραφές έφτασε το αίτημα για την πλήρη ακύρωση του Brexit, εντός μόλις τριών ημερών αφότου η Μέι απευθύνθηκε στους πολίτες λέγοντας «είμαι με το μέρος σας» σχετικά με το Brexit, ενώ κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία της.

Διαβάστε ακόμη:

Σύνοδος Κορυφής: Παράταση του Brexit με δύο σενάρια

Photo: REUTERS